La passejada, de Robert Walser

Llegint La passejada, del suís Robert Walser (autor que desconeixia completament), em va venir al cap una vegada i una altra la mateixa imatge, la dels homenets somiadors dels còmics Bruguera, caminant capell en mà per una ciutat estranya, a vegades meravellosa i a vegades hostil. Els personatges hi són comuns: el sastre, el funcionari, la jove del banc, la mestressa, éssers massa aclaparadors davant d’una personalitat tímida.

La passejada és en part un llibre sobre el costum i l’art de voltar, i de fet les pàgines 40 a 43 podrien servir-ne de manifest; però Walser transforma aquesta acció en alguna cosa més irreal, més màgica. Les divagacions, els soliloquis, la brevetat dels episodis i, sobretot, l’actitud del narrador fan que el territori sigui poc definit, més un espai canviant que un paisatge sòlid – hi ajuda que la ciutat podria ser qualsevol metròpoli europea de la primera meitat del XX. A diferència d’altres escriptors que observen i descriuen, Walser sembla que descobreixi el món per primer cop, i que després de meravellar-se’n, qualsevol contacte perllongat se li faci feixuc. El dinamisme de la història no és d’acció, és de fugida.

Com que el text és breu, una seixantena de pàgines, la jove Editorial Flâneur ha decidit complementar-lo amb un assaig de W.G. Sebald sobre l’autor. Normalment aquestes solucions no em convencen, però Walser fou un tipus prou especial com per merèixer aquest tracte. La sensació final és la mateixa que amb La passejada: un individu de contorns borrosos que se’ns escapoleix constantment.

Un llibret rodó.