L’amic Wallander

Aquest article ha estat publicat originalment aquí.

Ahir va ser un dia ben estrany. Cap a les deu del matí Izaskun Arretxe, l’editora d’Ara Llibres, anunciava la publicació de Temps de gel, la nova novel·la de Fred Vargas. Alegria immensa, perquè pocs llibres he rellegit tantes vegades com les històries d’Adamsberg i Danglard. Però just quan començava a fer gestions per enviar-me’n un exemplar a Trondheim, em va arribar la notícia de la mort de Henning Mankell. I tot va canviar.

Mankell ha sigut un autor teatral, de novel·les de tot tipus i de llibres per a nens, però la seva fama mundial li ve merescudament per la sèrie de l’inspector Kurt Wallander, cap de la policia d’Ystad, a la regió sueca d’Escània. A casa nostra el primer títol que es va publicar va ser, a Tusquets i en castellà, La quinta mujer. Els que l’any 2000 vam comprar aquell primer Wallander vam quedar atrapats, malgrat que no teníem totes les claus per entendre què li passava al protagonista – era la sisena entrega de la sèrie. Per sort el gran èxit va permetre recuperar els títols anteriors, i fins i tot començar una nova col·lecció de la mateixa editorial en català, L’Ull de Vidre.

Sovint s’ha destacat com Mankell retrata el costat fosc del somni escandinau, i de tot allò que s’amaga darrera d’una façana idíl·lica. Però després de gairebé una dècada vivint a Noruega, em sembla que l’objectiu de l’autor era encara més ampli, dibuixar la crisi del model socialdemòcrata europeu. Els temes dels seus llibres són plenament vigents a una banda i a l’altra del continent: l’arribada de la nova immigració, la violència domèstica, la major complexitat de les relacions, la inseguretat laboral, etcètera. Si els autors que millor ho han tractat vénen del nord és per la tradició luterana i el clima, no perquè la societat sigui pitjor.

Ara bé, tot i que el retrat social és extraordinari, la gran creació de Mankell és l’inspector Wallander. Molts autors de novel·la negra trien donar un caràcter destructiu i torturat als seus protagonistes (penso en Hole o Rebus), però això els perjudica al cap d’unes quantes entregues – hi ha un màxim de cicles de recuperació i recaiguda que podem suportar sense avorrir-nos. Wallander, en canvi, és una persona normal a qui li passen coses normals, i que a més resulta ser un policia. Al llarg dels seus llibres el veiem afrontar la vellesa i decrepitud del pare, canviar la relació amb la filla, descobrir noves pors i potser dominar-les, perdre amistats i guanyar-ne d’altres i, sobretot, madurar i envellir. Res que no visquem tots plegats, i explicat amb tanta cura, rigor i talent, que al final poca gent coneixem millor que Wallander. Els llibres no ens atrapen per la trama, els misteris o la crítica social, sinó perquè ens convertim en un dels amics del solitari inspector suec.

Als lectors ens queda el consol de saber que el cicle Wallander està complet. La base de la sèrie són els nou llibres publicats originalment, un per any, entre 1991 i 1999, des d’Assassins sense rostre fins a La piràmide; però cal afegir-hi Abans de la gelada (2002), protagonitzat per la filla, i finalment L’home inquiet (2009), que clou definitivament la història. Poques vegades veureu un autor acomiadar-se amb tanta elegància del seu protagonista com ho fa Mankell a l’últim paràgraf.

La sèrie Wallander va ser la primera responsable de l’explosió de la novel·la negra escandinava, que ens ha portat autors molt bons (Nesbø) i altres de més fluixos (Larsson). Però de tots plegats em sembla que l’únic que acabarà a l’Olimp dels més grans, els que transcendeixen el gènere per parlar-nos a tots, serà Mankell. El temps ho dirà.