Carta oberta a Gonzalo Torné

Gonzalo,

Aquest estiu hem tingut unes quantes discussions fortes per Twitter, amb alguns insults per part teva i molt sarcasme per la meva banda. Ja sabem com funciona aquest mitjà i les limitacions que té a l’hora de debatre, però a més s’hi han barrejat espectadors, missatges privats de coneguts comuns, etcètera. Tot plegat força desagradable, i m’ha semblat bona idea fer-te quatre ratlles.

Ets un grandíssim escriptor. Això és una evidència. Llegit Divorcio en el aire, em vas deixar amb la boca oberta per la composició del text i l’audàcia del protagonista. T’han traduït a l’anglès, t’han ressenyat al New York Times i els teus llibres tenen edicions només per a l’Amèrica Llatina, i t’ho mereixes. Quan traspassin Mendoza i Marsé, i amb Cercas socarrimat, tu en seràs l’hereu. I estarà bé que sigui així.

Fa uns mesos vas penjar un tuit un deies que hi ha escriptors en català que van a la Generalitat a demanar un model de llengua. Em vaig quedar astorat. No pot ser que algú com tu ignori les enormes llacunes de la nostra literatura, les dècades perdudes, l’intent de destrucció de la normativa. Que hem hagut d’esperar a tenir un Monzó, un Cussà o una Rojals per resoldre aspectes que en altres llocs es van superar fa anys. O que hi ha gèneres, com el reporterisme, que van ser assassinats el 39 i continuen ben difunts. Quan t’ho vaig retreure, em vas contestar que els models de llengua no existeixen, i que cada autor és una illa que ha de començar des de zero. No hi vaig entendre res.

A vegades et llegeixo comentaris on sembla que culpis els autors en català de l’estat precari de la seva literatura, que els retreguis una manca d’ambició i resultats. Això encara em sorprèn més, sobretot perquè sé que els llegeixes, i hi estàs involucrat fent d’editor. Creus realment que si haguessis escrit Fils de sang o Divorci a l’aire t’haurien traduït a l’anglès, t’haurien ressenyat al New York Times i tindries edicions per a Amèrica Llatina? O vendries un parell de milers d’exemplars a molt estirar? Compte, no et critico la tria de la llengua, només faltaria. Però una opció et dóna tres-cents milions de potencials lectors, editorials globals i un Instituto Cervantes, i l’altra un món minoritzat i sovint invisible. Com pots retreure res des de la teva posició? Creus que no hi ha autors en català que escriuen tan bé com tu? I encara és pitjor que els diguis “subvencionats”. Els ajuts no són mai una solució, però Gonzalo, la gent s’ha de guanyar la vida. A la teva literatura hi ha molts autors que poden anar tirant gràcies les seves novel·les, a la catalana me’n surten un parell a tot estirar. Et repetiria allò del braç lligat a l’esquena, però crec que t’ho han dit prou vegades.

Ara bé, el trencament va venir quan vas fer un comentari força desafortunat sobre l’estat del català, que no reproduiré aquí. Tots tenim fronteres, i les meves en són tres: el cercle íntim (com tothom, suposo), els alumnes i la llengua. En vas creuar una, et vaig respondre amb contundència, i la teva reacció va ser passar a l’ad hominem i dir-me fanàtic. El més divertit ve quan m’acuses de posar la tribu per sobre de tot, jo que la vaig deixar fa més d’una dècada per emigrar a les pastures del nord. Podria haver callat i no dir res, però són massa anys en terres luteranes com per ignorar allò que m’ofèn. Des d’aquell dia em pregunto si realment ho pensaves o, com sospito, més aviat et vas deixar endur per les ganes de guanyar el debat.

Acabo. El nostre pont ha volat pels aires, i no sé si es podrà reconstruir. Tampoc té gaire importància, tot i que m’agradaria tornar a parlar de daleks amb tu, i no tinguis cap dubte que et continuaré llegint. Ara, em sembla que amb els teus tuits potser n’ensorraràs d’altres que sí que et sabran greu, o encara pitjor, només tindràs accés a una de les dues ribes. I això sí que seria ben trist.

Des del fiord,

Josep

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s