Els detalls noruecs de SKAM

Skam, la sèrie actual més trencadora, i que ara està emetent la seva última temporada (us en vaig parlar fa uns mesos aquí), és una creació definitivament noruega. Tot i que en la vida d’aquesta colla d’adolescents hi ha elements que són totalment universals, com l’angoixa per formar part d’un grup o l’ús constant de les xarxes socials, d’altres són específics del nord. Els que seguiu la sèrie heu après qui són els russ (també en tinc un article) o què és un forspill (la trobada prèvia a casa abans de sortir de festa), però aquí teniu deu detalls que potser us fan ballar el cap, o heu passat per alt.

1. Les marques. Noruega no forma part de la Unió Europea, i això li ha permès mantenir un proteccionisme que limita el nombre de productes que es troben als supermercats. Aneu a la secció de lactis, i el 80% serà del grup TINE, la gran cooperativa lletera del país. La decisió dels creadors d’Skam de no amagar les marques fa que allò que consumeixen els personatges sigui exactament el mateix que tots tenim a casa. Si heu viscut al país reconeixereu immediatament a la foto el suc de taronja Sunniva i el formatge Norvegia (ambdós de TINE).

2. La cantina. La presència de marques d’alimentació a la sèrie hi és constant, perquè exactament com fan els meus alumnes, els personatges no paren de menjar i beure. Iogurts, tè gelat, entrepans, crêpes, gelats a l’estiu… Cada pausa de les classes és un èxode a la cantina. Sort que els noruecs també són molt esportistes.

3. La roba. Jaquetes, dessuadores, caputxes, gorros, bufandes, mocadors de coll, guants… Durant bona part de l’any és inevitable portar moltes capes, i no importa de quina tribu urbana siguis, si fa fred, fa fred. La roba dels personatges de la sèrie és dels mateixos actors, o sigui que no podria ser més realista.

4. El rebedor. Tota aquesta roba s’acumula als rebedors de les cases, que sempre han de tenir molts penjadors i espai per canviar-se. Poseu-hi un mínim de quatre jaquetes per persona (estiu, mig temps, hivern, fred polar), unes quantes bufandes, molts parells de sabates, i tot allò que la gent s’ha deixat a l’última festa. Alguns semblen un mercat.

5. L’alcohol. A Noruega l’alcohol és extremadament car, i a sobre la seva venda està restringida: als supermercats només s’hi pot comprar cervesa (fins les 8 del vespre!), i per aconseguir vins i licors cal anar a botigues estatals que tanquen encara més aviat. Tot plegat ha generat el costum que, en una festa, cadascú es porta la beguda que consumirà. Com que l’alcohol no es pot ensenyar la via pública, el resultat és que divendres i dissabtes a la nit tothom carrega amunt i avall bosses de supermercat amb ampolles i packs de cerveses.

6. Els envasos. Ara bé, els envasos de cervesa i d’altres begudes són valuosos, perquè es poden retornar al supermercat a canvi d’unes quantes corones. Un cop tothom ha marxat de la festa els amfitrions recullen les llaunes que ha deixat la gent, i això compensa en part el cost de les patates fregides i altres snacks que s’ha ofert als convidats.

7. El pis. L’estat té un sistema d’ajuts molt generós per als estudiants, que inclou pagar l’habitatge d’aquells alumnes d’institut que han d’estudiar lluny de casa (en un altre municipi, per exemple). Viure amb els pares més enllà dels vint anys és estranyíssim.

8. Les sabates. Al nord és impensable circular per casa amb sabates, i sempre, absolutament sempre, cal treure-se-les i deixar-les a l’entrada. Això vol dir que si comparteixes pis i tens visita nocturna, els companys ho detectaran fàcilment per la sabata estranya al rebedor.

9. La cabana. La hytte és una de les institucions més fortes del país. La majoria de famílies, però també moltes empreses i universitats, tenen cabanes a la muntanya per passar-hi uns dies. Ells ho veuen com un “retorn” a una forma de vida més rural, tot i que moltes tenen llum i aigua. A l’edat dels protagonistes de SKAM és probablement quan menys s’hi va (així quan els pares són fora es pot muntar la festa a casa), però quan ve Nadal o Setmana Santa tots hi fan una escapada amb els amics.

10. Nadal. Els noruecs són potser el poble més nadalenc que hi ha. Fins i tot als adolescents els agrada muntar l’arbre, cantar nadales, fer els pastissets típics o saludar tothom amb el típic God jul! És comprensible, es tracta de l’època més fosca de l’any i cal fer-hi alguna cosa.