Els horaris impossibles de l’escola catalana

Fa uns dies em va arribar via twitter la campanya per demanar la jornada contínua a les escoles catalanes, reivindicació de part dels mestres i pares. Abans de comentar-la, us penjo el document que fan circular.

jornada

Reconec que quan ho vaig veure vaig quedar completament parat. Els dos horaris són un absolut despropòsit, i caldria fer un gran esforç per decidir quin és pitjor. Ja sé que em direu que tant l’escola com la societat noruegues són molt diferents, que a Catalunya hi ha una realitat específica, etcètera. I és cert. Citem alguns condicionants: uns horaris laborals demencials, amb polítiques ridícules de conciliació; el costum d’acompanyar els nens a l’escola fins edats molt avançades; la presència d’alumnes que al nord encara van a la llar d’infants (fins el 5 anys); les temperatures a l’estiu; i sobretot aquest maleït dinar passades les dues de la tarda, justificat amb l’excusa que “som mediterranis” quan a Itàlia mengen a la una.

L’anomenat “horari actual” del quadre és gairebé idèntic al que feia jo als 80, una reminiscència de quan tots els nanos anaven a una escola propera i la mare era mestressa de casa. Dues hores i mitja de pausa per dinar és absurd si et quedes al centre educatiu, i més quan són el preludi d’hora i mitja més de classe. Els que es queixen d’aquest sistema tenen tota la raó.

Però la jornada contínua tal com es planteja és una aberració pedagògica. Qui ha pensat que és una bona idea fer cinc hores seguides de classe amb només dues pauses breus? Creieu realment que es pot mantenir la concentració, la motivació i l’esforç durant tanta estona, sense un esbarjo que ajudi a refrescar la ment i, sobretot, sense una alimentació adequada? Un horari així no el suporta cap alumne, ni de primària ni de secundària – de fet qualsevol adult fent un curs similar pensaria que és ben feixuc. A més, ara que parlem tant de la reforma horària, quin missatge donem a la següent generació si la fem dinar a quarts de tres?

Com que no vull que se m’acusi que no aporto solucions, vaig presentar el cas als meus alumnes de segon de batxillerat, i ens va sortir l’horari següent (que no és el noruec, aquí es comença a les 8.30 i s’acaba abans):

nou_horari

Pauses llargues, un bon dinar a l’escola amb horaris europeus, i una hora de plegar igualment lògica. I quan mengen els mestres, a quarts de quatre? No, en absolut: a la una, amb els alumnes, com es fa a tot el sud del continent. I respecte les temperatures a l’estiu, no crec que al maig, juny i setembre hi hagi massa diferència entre quarts de dues i quarts de tres de la tarda (o de tres a quatre com passa ara), amb l’avantatge que tothom estarà més reposat després de l’hora de pausa (i l’aula, més ventilada).

Qualsevol canvi a l’escola hauria de formar part de la liquidació de l’horari franquista espanyol, i acabar les classes més aviat em sembla bàsic; però l’alternativa no hauria de perjudicar el rendiment dels alumnes. En qualsevol cas espero els vostres comentaris.

19 comentaris

 1. Bones Josep.
  A la comarca de l’Urgell, quan es fa horari intensiu al juny, el Consell Comarcal no paga les beques menjador. No se que passarà a les famílies amb pocs recursos que gaudeixen de les beques menjador. En canvi, l’horari que proposeu des del fiord, m’agrada més tot i que no em queda gaire clar que significar “LLIURE”. Estarien a classe amb mestre, juguen al pati,…..?
  Un saludo

  1. He escrit “lliure” seguint la proposta de jornada contínua: qui ho vulgui es pot quedar a l’escola fins les 16.30, i qui ho vulgui pot anar cap a casa. Amb el professor a classe segur que no, ja hi ha prou hores lectives (crec que la sisena hora va ser una idea nefasta).

 2. Què podriem afegir de l’horari ESO/ Batxillerat de 30 hores lectives setmanals? El posis com el posis, és absolutament contrari al possible rendiment dels alumnes. En la meva opinió (humil) li sobren cinc hores setmanals lectives (una diària)….

  1. Normalment 8.30 a 13 o 13.30 (sol canviar cada dia) amb dues pauses llargues. De primer a quart de primària hi ha activitats a l’escola fins les 16 (quan els pares pleguen de treballar). A partir de deu anys es considera que ja poden anar i estar sols a casa.

 3. Hola Josep,
  En la teva proposta no expliques com es financiaría el menjador de tots els nens, ja que dinant en una hora com tu dius, no dona temps de dinar a casa. Tots s’haurien de quedar al menjador escolar. I no tothom ho pot pagar.

 4. Proposta raonable per a un debat inajornable.
  Es sorprenen sempre com defensem interessos personals i corporatius en nom de les necessitats de l’infant i l’aprenentatge, els dos grans ignorats del tema dels horaris que haurien de ser-ne, justament, el focus principal de reflexions i propostes.
  Gràcies, Josep.

 5. Doncs si que hi han nens que van a dinar a casa. I també families que volen dinar amb ells.
  Jo vull que sortin a les 14:00 i poder dinar amb les meus fills i estar amb ells per la tarda. Com es fa a la resta d’Espanya!
  Per cert, els centres que actualment realitzen jornada contínua són els més sol.licitats. les families lluiten cada any per a que els seus fills entrin! Serà que la demanda social està demanant a crits la jornada contínua?

 6. Me sorprende este post. Una hora para comer en casa? Quien va a financiar esto?
  En nuestro centro, el porcentaje de niños que come en casa es alto.
  Es curioso como alzamos la voz pidiendo horarios europeos sin tener en cuenta que poco tienen que ver ni nuestras costumbres ni nuestro clima con el de los vecinos…. Por que nos empeñamos en querer ser como ellos? Acaso tenemos las mismas horas de sol? Viven ellos, cómo nosotros del turismo?
  No sé que le vemos de malo a una jornada continuada que ya disfrutan en el resto de España y que, igual que en Cataluña en los institutos, mejoro el absentismo, el acoso escolar, etc.
  Por qué esta mania de no querer tener nada igual que los demás? Esta demostrado que la jornada continua es beneficiosa para los niños!
  Lo que no es justo es que las criaturas tengan que hacer cuatro viajes cada día, para 1:30 horas de clase por la tarde, que se une en la mayoria de los casos a extraescolares sin fin y los hace ir tan estresados como a los adultos….

 7. En primer lugar decir que comer a partir de las dos no es mala idea. Me van a decir ustedes que el domingo comen a las 12:30?
  En el 90% de los colegios de primaria fuera de catalunya se realiza la continua. Muchos estudios avalan la continúa. En primer lugar por que las horas de más concentración son por la mañana. Por la tarde los nenes vuelven al Cole sin ganas…recién comidos y con la digestión en marcha.
  En 2013 6 escuelas piloto comenzaron la continua. Ahora en la actualidad son 13…y no conozco ninguna de ellas que haiga vuelto al antiguo horario…
  Con la continua los nenes tienen mas tiempo para disfrutar. Sin el estrés de salir corriendo….hacer los deberes y cuando se ha dado cuenta se ha perdido toda la tarde.
  Además muchas familia que tienen tres hijos o mas no se pueden permitir el lujo de apuntar al comedor a todos sus hijos. Por lamentablemente falta económicas. Y por descontado que tampoco pueden trabajar ya que tienen de ir al Cole cuatro veces al día…y ningún trabajo es tan flexible en horarios. Por rdo estamos a favor de la continua y de la conciliación familiar. Apoyamos a las familias con menos recursos.
  Ahora od hago la pregunta para los adultos..prefereis trabajar 8 horas seguidas con dos descansos o prefereis que esas 8 horas se partan y se tranfornen en ” no poder hacer nada ni por la mañana ni por la tarde ?

 8. La propuesta es interesante pero quien financia el comedor? porque los niños tendrian que comer siempre en el colegio… El porcentaje de niños que comen en casa es del 25% y muchos que se quedan a comer casi obligados por la titanica tarea de ir y regresar de la escuela cuatro veces al día.

  Frente al horario actual de jornadas larguisimas que afectan el descanso y,juego de los niños, prefiero mil veces la jornada,continua que se aplica en casi toda España y en los coles pilotos en Catalunya, que están super contentos.

 9. Buenas tardes.
  En mi opinión una cosa es el horario del instituto, otra la de primaria.
  Según estudios realizados al respecto parece ser que los niños/as tienen a nivel cognitivo momentos del día con mejor disposición para el aprendizaje. Parece ser que también cambia según la edad. De tres a cuatro de la tarde está en su momento mas bajo y sobre todo para los más pequeños a partir de loa 10 – 11 años empiezan a no tener un bajón tan pronunciado.
  Los niños/as necesitan compartir más horas con sus familias ( la comida es una parte de la educación) y más tiempo para jugar y disfrutar de otras actividades.
  Cada vez hay más familias que ven con buenos ojos la educación de apego y necesitan un horario que les permita desarrollarla mejor.
  La jornada continuada que se realiza en todas las comunidades autónomas, menos Catalunya y en gran número de países Europeo (con distintas horas de entrada y salidas, pero continuas) ha dado muy buenos resultados: académicos, en conciliación familiar, ha reducido el abandono escolar y una mejor organización de los tiempos de las clases sobre todo los colegios con sistemas educativos innovadores. No entiendo como se le puede llamar aberración a esta jornada.
  En mi opinión todos los institutos deberían disponer de comedor para aquellos niños que lo necesiten, así no tendrían que comer tan tarde.
  La jornada continuada en primaria flexibiliza los horarios cubriendo mucho mejor las necesidades de todas las familias .
  Los niños tendrían dos pausas para poder airearse y comer algo, si se desayuna en casa se toma algo a media mañana y se come a las 14 ¿donde está la aberración? Si se hacen dos pausas para despejarse ¿donde está la aberración?
  Mejor controlamos las palabras que se usan, cuando las cosas no nos gustan con manifestar nuestro desacuerdo es suficiente, no hace falta descalificarlo de esa forma.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s