La CUP té un problema

Vagi per endavant que sóc molt escèptic amb el projecte de pressupostos, i penso que Junts pel Sí l’ha gestionat d’una manera nefasta, actuant com si tingués una majoria al Parlament que no té, i pensant totalment en clau autonòmica. Igualment estic molt satisfet de la negativa de la CUP a investir Mas, i fins i tot em sembla força inconcebible que bona part de la militància estigués disposada a fer-ho. Aquest no és un article del #pressingCUP fet des de la menjadora mediàtica – un altre dia parlarem de com la dreta catalana reprodueix tots els tics de la dreta espanyola quan veu en perill la seva hegemonia.

Dit això, crec la CUP té un greu problema de funcionament intern, i que cal parlar-ne amb urgència.

Últimanent les decisions transcendents de la CUP s’acaben votant, en assemblea general o als òrgans corresponents, amb uns resultats ajustadíssims que sempre afavoreixen el mateix bàndol. Acte seguit els deu diputats del Parlament, com un bloc, actuen en conseqüència. El problema és que la democràcia no funciona així. No es pot reduir tota l’acció política a una votació on una majoria s’imposa per sistema, perquè això implica reproduir internament allò contra el que la CUP lluita a nivell social: que la majoria s’imposi sempre, que la resta de veus no puguin tenir el seu paper (i com deia la @joanaverdera, això els catalans ho coneixem molt bé).

Tant li fa que qui guanyi tingui el cinquanta i pocs per cent, el setanta o el noranta. Si tota acció es basa en la voluntat d’aquesta majoria, llavors quina diferència hi ha amb les majories absolutíssimes que ens regala el nostre sistema electoral, i amb els partits polítics clàssics? Sobretot quan parlem de qüestions amb matisos, amb moltes posicions diferents. El problema no és el 29 a 26, sinó que la decisió última es prengui d’aquesta manera; i a continuació que els 29 siguin qui manin sobre el 100% dels diputats, ignorant l’opinió dels 26 (i repeteixo, pensaria el mateix si fossin 40 a 15). Una votació no és sempre allò més democràtic, com bé van demostrar els irlandesos amb el seu vergonyós referèndum sobre el matrimoni homosexual (la majoria no ha de votar sobre els drets fonamentals de les minories), o la consulta de Tortosa sobre el monument feixista.

I finalment: no pot ser que les assemblees de la CUP acabin amb la meitat de membres eufòrics, i l’altra meitat amb cares de funeral. Qualsevol organització que visqui això, sigui un partit polític, un equip de futbol o una colla castellera, acabarà explotant més tard o més d’hora. I tant per la independència, com per l’emergència social, el país necessita una CUP més forta que mai.

2 comentaris

  1. Si hi ha majoria, s’ha d’expresar en la pràctica. No comparteixo la postulació. Si ha empat com el fons és ideològic i polític, s’ha encausar en aquest sentit i qui no accepti la resolució, marxa. El problema de la CUP amic és que l’empat no es dòna dins la CUP, sinó en el conjunt CUP-CC. Que aporten vots que no militen ni a la CUP ni en cap moviment social. Això, el tema de l’empat, ho demostra perquè no poden superar entre totes aquestes “sectes àrides” el conjunt de la CUP. Però a la pràctica, i no em demaneu el perquè ja que no em cap quevla organització majoritària hagi donat un paper ponderat sobrevalorat als representants d’aquestes sectes. Sense la CUP no són res i no obstant fan que la CUP balli amb la seva músics i fins i tot els hi fan tocar la partitura que ells escriuen. O la CUP trenca l’acord electoral amb grups insignificants amb més lletres al seu nom que militants, o la CUP haurà malbaratat la seva trajectòria fins abans d’aquesta coalició. Qui són els responsables de la mateixa i dels pactes que els hi permeten fer el que fan i totes hem empassar-nos-en-la?

  2. Totalment d’acord amb la opinió anterior. Tant braus amb els convergents i tant covards amb els paràsits que tenen enganxats. Més acció ferma contra els burxetes i vividors i menys complicitat hippy amb ells.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s