Que vénen els russ!

El passat vint-i-vuit d’abril els meus alumnes d’últim any van metamorfosar-se en russ, la plaga que arrasa el país cada mes de maig. Durant vint dies i vint nits els nanos celebraran que per fi deixen la secundària enrere, i ho faran a base de sexe, alcohol, sexe, més alcohol, molta festa, i de tant en tant alguna classe a l’institut per demostrar que encara són vius. Els russ, que ocupen les places, els jardins i els parcs, es distingeixen fàcilment per la seva manca de decòrum i pels pantalons de colors, que segueixen un codi estricte: vermell pels de batxillerat normal, blau pels de la branca econòmica, negre pels de formació professional. A banda porten normament una dessuadora, una gorra amb cintes i, els més tradicionals, una bata blanca.

La tradició és excessiva, esgotadora, absurda, però ningú no la discuteix. Està tan integrada a la mentalitat noruega, que a la xarxa es poden trobar fotografies de quan Harald V o els seus fills van acabar l’institut i van ser russ. I si ho van fer el rei i els prínceps, per què no la resta.

Un aspecte important de la celebració són les proves. Per cadascuna que completa el russ pot posar-se una peça de fusta a la gorra, i acumular-ne és motiu de prestigi. Algunes tenen a veure amb l’escola: passar tota una classe seient sota la taula, entrar en una aula de primer i emportar-se la taula del mestre (mentre està ensenyant) o, encara millor, dormir tota una nit al jardí d’un dels professors i portar-li esmorzar l’endemà. D’altres es fan a la ciutat: treure’s els mitjons a l’autobús i oferir un espectacle de putxinel·lis, demanar despullat una hamburguesa al McDonalds, fer-se abraçar per un policia, banyar-se al fiord.

Però evidentment els interessants són els sexuals: muntar-s’ho als lavabos de l’escola, fer un trio amb un russ de cada color, follar amb un/a verge, follar amb el president dels russ de la ciutat, follar amb un de diferent cada dia, completar amb èxit un 69 dempeus (felicitats als que ho aconsegueixin). Només es posa com a condició que sigui sexe segur, i òbviament consentit. Com? Que és un escàndol que el jovent, els instituts, etcètera? Escoltin, que això no és un país catòlic, gràcies a Déu.

El russ acaba el 17 de maig, el dia de la festa nacional, amb una desfilada a les quatre de la tarda, i el 19 comencen els examens finals, l’equivalent de la selectivitat. S’ha discutit molt si caldria canviar les dates, vist que els alumnes amb prou feines tenen temps d’estudiar, però s’imposa la tradició. La majoria ho recordaran la resta de la seva vida com uns dies salvatges, sense més responsabilitats que passar-s’ho bé, fornicar el màxim possible i mirar d’arribar més o menys sencers al final. L’abandonament definitiu de la primera part de la vida (la majoria marxaran de casa els pares al juny), sense adonar-se que just ara és quan començaran l’etapa bona.