Les gironines guerres amargants

I ve’t aquí que aquesta setmana hem recordat que la Diputació de Girona té un cap de protocol, càrrec imprescindible a l’organigrama de la institució, perquè ja sabem que el dia que no tenim de visita la Reina d’Anglaterra, ve el Tsar de totes les Rússies, i cal estar a l’alçada. El lloc l’ocupa el senyor Josep Maria Amargant i Codina, amb plaça de funcionari des de 1998, tot i que ja portava treballant-hi com a eventual des de 1987 (nomenat pel president Arnau, el que volia construir un telefèric al Montgrí). Una llarguíssima trajectòria de servei al país que, com sabeu, ha impactat de forma decisiva a la vida de tots els gironins.

El senyor Amargant es va fer cèlebre fa tres anys arran de l’escàndol Torramadé. Per qui no ho recordi, el llavors president de la Diputació i alcalde de Salt va assetjar sexualment una companya de partit (Unió Democràtica de Catalunya) durant un sopar. La dona va denunciar els fets als Mossos, tot i que la resta d’assistents, malgrat explicar la història en petit comitè (diuen que el vicepresident Soy, el de Bescanó, ho feia amb especial gràcia), van negar-la davant de la policia. Ara bé, el senyor Amargant la va fer pública en una espectacular i florida carta al Diari de Girona, que va desencadenar una tempesta política, on s’hi van barrejar uns assessors d’Unió que no anaven mai a la feina. Naturalment la qüestió es va solucionar com es fa als ambients catòlics, és a dir, l’afectada va retirar la denúncia i Torramadé va plegar de la Diputació, tot i que no només va continuar d’alcalde, sinó que fins i tot es va presentar a les darreres eleccions. A Amargant li van retirar les funcions de cap de premsa, i el van expedientar, i darrerament havia mantingut un silenci prudent.

Ara el senyor Amargant ha triat un altre objectiu: el diputat de la CUP Lluc Salellas, que va entrar a l’organisme amb la intenció d’aixecar estores i fer públic on van a parar els nostres diners. Però al senyor Amargant no li agrada que li remenin la casa, i per això ha publicat una altra carta atacant el diputat, que ha tingut una ràpida resposta d’aquest. Ara bé, el més fascinant de la batalla va tenir lloc en una acte que Amargant descriu com “la celebració del Dia Mundial del Turisme”, i Salellas com “una festa privada al Castell del senyor Escudero” (president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona i negociant de La Jonquera), tot amb un cost de 15.000 euros pagats amb diners públics. La indumentària del diputat Salellas no va agradar al cap de protocol Amargant, que a banda de criticar-ne les espardenyes, va procedir a fer una foto del seu cul (el del diputat, no el del cap de protocol) per demostrar que estava ensenyant els calçotets.

Com que som al 2016, l’afer ha tingut les seves branques. La gran Patrycia Centeno ha reivindicat l’espardenya com a part de la indumentària estiuenca catalana, i el nostre erudit a l’exili Borja Vilallonga va demanar foto dels calçotets, que ràpidament va aconseguir.

El senyor Amargant ha promès una segona part de la carta, que seguirem amb interès, tot i que això potser taparà allò realment greu d’aquesta setmana: la notícia que la Diputació ha contractat empreses vinculades amb el cas Manga. Però qui vol parlar de corrupció quan es pot parlar de les formes? Això seria poc gironí.