Les noies no volen nedar amb els nois

Aquesta setmana s’ha sabut que les alumnes d’un institut de secundària de Trondheim (13 a 15 anys) van demanar que les classes d’educació física a la piscina les fessin nois i noies per separat. El motiu és la pressió que senten pels estàndards corporals. L’Adresseavisen, el diari local, n’ha fet una sèrie molt completa d’articles.

Les noies no es queixen del comportament dels nois de la seva classe, ni tenen por dels comentaris a la piscina. És una qüestió d’estar satisfetes amb el propi cos, i arribar als models que se’ls imposen. Citen referents de la televisió, blogaires (com la popular Sophie Elise), i el hashtag d’Instagram #inspiration, que mostra “models seminues amb cintures estretes i pits grans”. La directora del centre ha acceptat la proposta, i aquest semestre les classes de natació ja es faran per separat. Ara bé, adverteix que aquest problema va més enllà de l’escola, i que és una qüestió que els pares han de tractar amb els fills. A més reconeix que una cosa és com es comporten els alumnes en públic, i l’altra el que publiquen a les xarxes socials.

Tant els polítics locals com els experts lamenten que la pressió pel cos existeixi i que s’hagi arribat a aquesta situació, però alguns estan a favor i altres en contra de les classes separades. És una qüestió generacional: tots els conceptes d’integració, de lluita pels drets de les dones, etcètera, es van fer en altre context social i tecnològic. Alguns animen les noies a lluitar contra aquesta tendència, altres admeten la segregació de les classes per fer-los més fàcil aquesta etapa educativa.

Ara bé, aquesta no és estrictament una qüestió femenina. Els nois de la mateixa escola expliquen que ells també senten la pressió. Molts comencen a anar al gimnàs als 14 anys per desenvolupar els músculs, i és important no ser molt prim i ni tenir massa pèl al cos (molts s’afaiten les cames). De fet la majoria van a dutxar-se a casa després de les classes d’educació física. L’únic consol per a nois i noies és que es tracta d’un període relativament curt. Quan parlo amb els meus alumnes de batxillerat, molts marquen els 16 o 17 anys com a frontera en què tot això se supera, i agafen més confiança.

Noruega és una de les societats més igualitàries del món, on les dones ocupen les mateixes posicions de poder que els homes en gairebé tots els àmbits, i on s’han desterrat molts masclismes quotidians que encara perviuen a Catalunya. La major sexualització del cos dels adolescents és un dels reptes que caldrà superar, però per sort ja s’ha fet el primer pas: que se’n parli obertament.