On beure a Trondheim si estàs alcoholitzat

El gran avantatge de les ciutats mitjanes respecte les petites és que hi ha de tot; l’inconvenient, que només hi ha un o dos exemplars de cada cosa. Això vol dir que tothom s’acaba trobant a tot arreu, i a Trondheim les rutines son claríssimes: la passejada per Nordre gata els dissabtes al matí, el toc a les terrasses de Solsiden quan fa bon dia, anar a fer esquí de fons a Bymarka si hi ha neu fresca.

La divisió dels bars en funció dels costums alcohòlics és un bon exemple de les limitacions de la ciutat mitjana. A Oslo la gent pot repartir-se entre molts locals, però a Trondheim les opcions són les que són. Permeteu-me que us ho expliqui.

Els veterans que han decidit passar la jubilació dedicats a la beguda freqüenten el Daniels, a Kjøpmannsgata. És una mena de pub irlandès força sobri, amb un mobiliari escàs, però net. Els bevedors hi van en grup, i com que són noruecs d’edat, i per tant valents, gairebé sempre s’asseuen a la terrassa, amb la cervesa a la mà i una manta cobrint-los les cames. S’hi veuen matrimonis, tot i que els dies de festa grossa sovint les parelles que en surten no són les mateixes que hi entren. Per sort el Chesterfield, l’hotel oficial dels adúlters locals, és només a cinc minuts a peu.

Els que són una mica més joves i d’esperit solitari van al Bobbys Bar, a Carl Johans gate. El local no pot ser més típic: és estret, fosc i hi ha clients asseguts als tamborets i inclinats sobre la barra, sense parlar amb ningú. Potser el més destacable del Bobbys és que està aixecat sobre el nivell del carrer, en una mena de semi-entresòl, i per tant s’hi accedeix per una escala de pedra, i això li dóna un element de risc a la sortida, especialment a les nits glaçades d’hivern.

Augmentant un grau a l’escala de sordidesa tenim el Kafé Larssen, a Fjordgata. Suposadament és una barreja de cafeteria de dia i pub amb concerts de heavy de nit, però la seva terrassa és punt de reunió de gent força deteriorada, amb el rostre marcat per anys d’excessos, i que probablement s’han conegut en algun grup de suport. Aquí les converses es tornen més inconnexes, però per sort la terrassa està encarada al sud i molts en fan prou parant el sol.

L’opció més decadent és comprar les cerveses al supermercat i beure sota casa, costum que permet identificar fàcilment els pisos tutelats pels serveis socials. S’hi veuen dues o tres persones, assegudes al graó de l’entrada, sempre prop de la bossa de plàstic amb les begudes, discutint amb passió d’algun tema o, a l’inrevés, fumant una cigarreta amb la mirada perduda al buit. Quan fa bon temps s’acosten als bancs de Torget, la plaça major, fins que tanquen les botigues i tornen a casa.

Tot té un ordre a les ciutats mitjanes, a Noruega, a Catalunya o al Japó. De fet hauria pogut escriure un article idèntic sobre Girona, canviant només els noms dels locals i els carrers, cosa que em porta a pensar que, per haver emigrat quatre mil kilòmetres al nord, a vegades tot és força semblant.