Per què no votaré ni el PSC ni Unió

El 27 de setembre, o quan sigui que la junta electoral es digni a enviar-me les paperetes a Noruega, no votaré ni el PSC ni Unió. I no ho faré perquè no sento cap nostàlgia pel passat.

* * *

A Catalunya som més o menys un milió de persones els que teníem el PSC com el nostre partit, i que mica en mica l’hem anat abandonant. La xifra, penseu-ho bé, és bestial. Per als menors de trenta anys pot ser difícil entendre-ho, però hi va haver una època que el PSC era el símbol del canvi i del progrés, de les bones polítiques fetes des dels municipis, de les transformacions urbanes, i d’una cultura que s’obria al món. És cert que van saber teixir una xarxa d’influències com qualsevol partit poderós, i que van col·laborar en la dinàmica ells/nosaltres que també fomentava Convergència, però davant d’un Pujol tèrbol que ens renyava i ens deia com havíem de viure i pensar, Maragall era la modernitat, la política sorprenent i imprevisible, la il·lusió.

Però de tot allò no en queda res. El PSC actual és un partit conservador, tancat en ell mateix, totalment desconnectat de la realitat social catalana. A les facultats s’escriuran doctorats sobre com un projecte tan sòlid i una marca així de potent es van dissoldre fins a la més absoluta irrellevància, i en un temps tan curt. Ara mateix no hi ha cap partit al Parlament que tingui menys importància. Estan acabats, i només el vot de quatre fidels nostàlgics permetrà a la seva cúpula tenir un càrrec durant uns anyets més.

I tot plegat és lògic, perquè la història del PSC de Montilla, Iceta i companyia és el d’una gran traïció. Van saber vendre un projecte de renovació d’Espanya, Catalunya els va donar un poder gairebé omnipotent, i el resultat va ser el catastròfic Zapatero i la llufa de l’Estatut. Per sort hem après la lliçó, i ja no ens tornaran a entabanar.

Pel que fa a Unió, no els puc votar perquè sempre procuro donar el meu vot a partits, i UDC en realitat és un lobby. Els d’Unió són cristianodemòcrates com podrien ser liberals, verds o rastafaris. La ideologia no té cap importància per a uns líders que porten trenta anys controlant aquest partit històric, mentre puguin seguir dedicant-se al tràfic de favors, càrrecs i influències. Si els del PSC encara tenien una certa coartada intel·lectual i van fer alguna cosa bé, Unió ha estat un element tòxic per al país.

A la Catalunya del futur necessitarem, com qualsevol país europeu, partits socialdemòcrates i demòcrata-cristians, però no seran en cap cas amb aquestes sigles, i menys amb els seus dirigents. PSC i Unió, els dos partits obsolets. Descansin en pau.

* * *

No faré cap article sobre el PP i Ciutadans, perquè no té sentit justificar-se per no votar l’extrema dreta i el populisme. Per tant acabaré la sèrie explicant per què votaré (amb algunes reserves) la CUP.

Altres articles de la sèrie:

Per què no votaré Catalunya sí que es Pot

Per què no votaré Junts pel Sí

Per què votaré la CUP

5 comentaris

 1. petites pífies:
  “…pot difícil entendre-ho, però hi va haver una època on el PSC era…”
  hauria de dir
  “…pot SER difícil entendre-ho, però hi va haver una època QUE el PSC era…”

 2. Aplaudiment. Res a dir, tot i que jo mai he compartit la idea que el PSC hagi estat exemple de modernor en cap moment, i per a mi el PSC ha estat sempre el pitjor que li ha passat a Catalunya.
  Però reconec que això era una fixació meva i que els que els votàveu els creieu diferents del que han acabat esdevenint.
  M’agradaria introduir un disclaimer a favor de la teva argumentació: Igual que penso que PSC i CiU han estat sempre igualats pel que fa al tràfic d’influències i corrupteles/corrupcions (punt del que no fas esment en el cas del PSC, potser perquè no cal), he de dir que no necessito proves per arribar a la conclusió que de l’actual UDC no hi ha res a salvar i que és un projecte corrupte en la base.
  Ho dic perquè tu ho penses de CDC i jo he argumentat que me n’aportis proves dels d’ara. El que jo penso d’UDC i vull pensar del PSC, tu ho pots pensar de CDC.

  (Per si de cas: quedi clar que pots pensar el que vulguis d’allò que et doni la gana i tot això)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s