Per què no votaré Junts pel Sí

El 27 de setembre, o quan sigui que la junta electoral es digni a enviar-me les paperetes a Noruega, no votaré Junts pel Sí.

Cada cop que he dit això a les xarxes socials ha sortit la tropa de fanboys a sou a linxar-me. Que si sóc un mal català, que si no vull la independència, que si sóc un talp de Ciutadans, o un posco de Catalunya sí que es Pot, etcètera. Només pel fet de suportar aquesta execrable campanya ja estaria justificat que canviés el meu vot.

Però no, el motiu és un altre. No puc votar Junts pel Sí perquè sóc independentista, i a banda de desitjar una Catalunya lliure també vull una Catalunya millor.

* * *

La naturalesa de Junts pel Sí ha fet inevitable un debat amb dos bàndols. Uns diuen que és una llista de país amb l’única missió de comprovar el suport a la independència, i construïda entre els partits, algunes organitzacions de la societat civil i moltes personalitats. Els altres pensen, en canvi, que és una operació de salvament de la decrèpita Convergència i d’un desgastat president Mas, amb la complicitat incomprensible d’Esquerra, i que de passada s’intenten amagar les polítiques d’aquests darrers anys. La meva opinió, impopular com sempre que algú es posa al mig, és que Junts pel Sí és amdues coses alhora.

Fa uns anys un amic em comentava que només aniríem endavant si es feia un partit polític amb el millor de cadascun. Junts pel Sí és el que més s’hi assembla, amb el mèrit d’haver fitxat gent molt vàlida i amb un gran potencial (si els polítics els deixen espai, és clar), i triar Romeva per liderar la llista ha estat un encert enorme. Caldrà veure com lliga que a dins hi hagi tot l’espectre ideològic dreta-esquerra, i quin projecte polític es podrà tirar endavant en aquestes condicions. Però d’això ja en parlarem.

No, el problema de Junts pel Sí és que a dins hi ha Convergència, el partit que ens ha governat durant trenta anys. El que està ple d’escàndols de corrupció, ha tingut fins fa pocs mesos imputats al Parlament per relacions amb la màfia russa, i li espera el judici del cas Palau. El que té una xarxa de compra de periodistes i intel·lectuals que ha funcionat a ple rendiment durant dècades. El que sempre va ser radicalment hostil a la independència, fins que una onada popular els va obligar a canviar. El que va fomentar als pobles la figura de l’alcalde/cacic/constructor. El que va sostenir el Felipe del GAL i Filesa, va investir Aznar, i va apunyalar el president Maragall pactant la retallada de l’Estatut amb Zapatero. El de l’escola concertada i la mútua privada. En resum, el partit que ens ha dut fins aquí.

(Dos apunts. “Fins aquí” vol dir sense estructures d’estat ni hisenda pròpia, gairebé un milió d’aturats, les lleis educatives espanyoles plenament vigents, els serveis socials en decadència, una administració calcada de la castellana, etcètera. I si alguns em negueu la corrupció de Convergència, només us diré que hi ha tres opcions: o sou molt joves, o molt cínics, o a vosaltres també us han comprat).

Suposar que Convergència ha abandonat la seva manera de fer és ser terriblement ingenu. Igual que ICV, la seva tàctica ha estat amagar-se darrera un altre nom per no patir una desfeta electoral històrica. La seva salvació passa per davant de qualsevol altra cosa. I en l’aspecte nacional, no, no me’n refiaré fins que els vegi trencar d’una vegada per totes amb la legalitat espanyola.

Però el més greu és la gent que em diu que tot això no té cap mena d’importància, que el procés independentista passa per sobre de qualsevol altre aspecte. I potser és perquè fa molts anys que visc en un país luterà, però són incapaç d’entendre-ho. Ser independentista tapa la corrupció? Es més, quin és el vostre límit moral? Val, acceptem el tràfic d’influències, les comissions i el blanqueig de capitals pel bé del procés… I si el polític atonyina la dona? I si és pederasta? També és dels nostres?

* * *

Allò que més m’ofèn de Junts pel Sí és que planteja una falsa dicotomia: o fas la independència amb gent dubtosa, o no es pot fer la independència. O encara pitjor: primer fem la independència, que després ja netejarem la casa. Doncs no, ho sento però no ho puc acceptar. El plantejament de Junts pel Sí és el mateix que el de la transició espanyola, incorporar-hi tothom sense mirar els esquelets a l’armari, els passats dubtosos i les herències maleïdes. Tots benvinguts, que la democràcia i el país nou ja ho arreglarà! I si no fixeu-vos com de bé ha funcionat a Espanya, i com al cap de trenta anys té unes estructures legals, administratives i terriorials solidíssimes i impolutes (un magnífic resum d’aquest procés el trobareu aquí).

Si aquests prohoms amb peus de fang, convergents o d’on siguin, volen participar del procés, que posin un vot a l’urna com farem tots, però no podem permetre que participin de la construcció del nou país des de primera o segona fila. I si en el fons es tracta d’un xantatge (o ens deixeu liderar el procés o ens canviem de bàndol), llavors amb més motiu hem de marginar-los, perquè a la mínima ens clavaran una punyalada.

I repeteixo, que un cop llegit això ningú no em vingui amb l’argument que per tant no vull la independència, perquè m’enfadaré. Obligar-me a triar entre els mediocres i corruptes d’aquí, i els mediocres i corruptes d’allà, és un plantejament fals, de curta volada i que diu molt poc de tots nosaltres. Podem aspirar a molt, moltíssim més. No diu el president Mas que el seu model és Dinamarca? Doncs comencem a posar-nos-hi.

El proper dia us explicaré per què no votaré el PSC o Unió.

Altres articles de la sèrie:

Per què no votaré Catalunya sí que es Pot

Per què no votaré ni el PSC ni Unió

Per què votaré la CUP

73 comentaris

 1. Totalment d’acord amb tú. Però el curiós del cas, es que molts de nosaltres coneixem aquestes informacions, però som tan “minimalistes”, es a dir, escollim amb criteris tan pocs elaborats com ara votar als que són “menys dolents”, com si això fos un criteri objectiu i seriós.
  El dia a dia és el que ens fa reflexionar: ahir a la tarrda vaig portar a la meva maree de 93 anys a urgències de l’Hospital Clínic. Vaig entrar a les 15:00 i vaig sortir a les 2:30 de la matinada del dia segÜent!!. Això també és el que em fa decidir que no votaré l’independència aclamada per uns governants que permeten que els ciutadans rebin les conseqüències de les seve nefastes polítiques i no es preocupin per canviar-les.

  Fibs aviat.

  1. Precisament per tot això CDC s’hauria enfonsat aquestes eleccions. Per sort per ells, el seu brutal aparell mediàtic va posar Junqueras entre l’espasa i la paret (o pactes amb nosaltres o ets un traïdor a Catalunya), i aquest va picar.

 2. L’esperava molt aquest apunt i no m’has defraudat gens, dius el que m’agrada llegir i sense exabruptes, sense ofendre, sense insultar i sense embuts.
  No ens queden gaires opcions, però espero l’APUNT del sí

 3. M’agrada molt el que dius i como ho dius. Suposo que els que estan acostumats a desqualificacions gratuïtes no els agradarà, ni aquest, ni l’anterior, ni, per suposat, els que vindran. Necessitem que algú parli clar i digui el que molts pensem.
  Una abraçada

 4. Crec que no en tens ni idea del que suposa Convergència ni el que suposa el canvi mental de la societat des del 2006. El finançament irregular dels partits polítics ha estat una pràctica acceptada durant tot el segle XX i el començament del XXI. Tant és així que ni tant sols se’n deia corrupció. Se’n deia finançament irregular. No hi ha cap partit que hagi jugat a primera divisió de la política que se n’hagi sortit d’aquest joc, tret d’ERC. I ERC crec que ho feu perquè el PI els va enfonsar econòmicament i en veure les orelles al llop van decidir ser un partit normal, sense hipoteques ni ingressos extraordinaris irregulars. Fins fa 4 dies, els partits podien demanar crèdits als bancs i els bancs podien perdonar els crèdits. Els corruptes d’UDC han obtingut tots el seu indult del govern central.

  El sistema corrupte era admès. Fins al 2006.

  Però la societat ha refusat totalment aquest sistema. Ja no s’admet. És possible que la societat el torni a acceptar d’aquí a un temps però ara no s’admet.

  I si CDC només ha fet una parada tècnica o si ha abandonat antigues pràctiques, està per veure. Jo penso que les ha abandonat per sempre. Però en tot cas caldrà assegurar-se’n en la redacció de la constitució i les lleis que han de venir.

  En tot cas, oblides un punt fonamental. L’esquerra no té la raó. Pot tenir una opinió sobre el futur encertada. I pot ser que no. Pot encertar en l’objectiu i estar errant-la de ple en com arribar-hi. I encara que tingués la raó o part d’ella, no més del 60% de la població està d’acord amb el que proposa. La resta està d’acord amb postulats que s’acosten als del CDC. I per això, crec, dins del CDC hi ha molts més elements sans que podrits. Ara i en aquests moments.
  Estaria bé que al CDC li hagués aparegut competència? Pot ser. Però la poca competència que li va apareixer, SI, DCat o RCat no ha tingut incidència. I a més, tots els personatges que feien ferum: Alavedres, UDC, Felips Puigs, Pujols, … sembla que han abandonat el vaixell. Crec que algú els ha convidat a baixar, un per un, sense sorolls però sense que en quedi ni un. Dels que coneixem, és clar.

  Total, que no sé si CDC ha arribat neta al final de trajecte. Però clarament ha arribat prou neta com perquè JuntsPelSí sigui una bona alternativa. Això sense desmereixer la CUP, perquè moltes vegades no cal desmereixer uns per justificar els altres.

 5. Per cert, d’aquest procés no en sortirà viu cap partit. Ni el CDC ni ERC ni Csqep ni PPSC’s.

  I el CDC i UDC, especialment estan cridats a convertir-se en els dos partits que corresponen a una democràcia normalitzada, el més conservador per una banda i el més liberal per l’altra.

  Per això, també, la fixació amb si CDC sobreviu o no em sembla trivial.

 6. Has complert amb la promesa, i no has decebut. Veritats com punys. I certament, el setge que estan fent a les xarxes els hooligroupies de Junts pel Sí és indignant (sí, els hi dic “hooligroupies”, perquè són una barreja de hooligans descerebrats i de groupies histèriques). Això sí, ho fan al twitter, que només hi queben argumentacions curtes i eslògans que sonen bé, ja que és l’únic territori a on poden guanyar. A un debat llarg, sempre perden, ja que se’ls hi poden fer argumentacions com les que tú has fet en aquest article que no es poden rebatre, només es pot dir que “no importen” o afirmar que “no hi ha alternativa”. Junts pel Sí pretèn ser la refundació convergent i la culminació del vell projecte pujolista de què hi hagi un únic partit nacionalista català (com és el cas del Quebec o d’Escòcia). CiU sempre ha pretès ser “el partit de Catalunya”, que votar CiU fos sinónim de “votar Catalunya”, i parcialment van aconseguir-ho fins que la seva credibilitat dels darrers anys ha anat quedant cada vegada més afeblida. I ara, amb un control dels mitjans vergonyós, propi d’una dictadura bananera, estableixen un discurs únic, un pensament únic, de què no hi ha més opcions, que és o ells o res, que ara és un moment històric, i que tú tries si li expliques als teus fills que hi eres o que no hi eres. Arguments sense racionalitat, bucòlics i que apel·len vergonyosament als sentiments. Un malsón tot plegat, i un insult a la intel·ligència.

  Felicitats per l’article, que com imaginaràs comparteixo fil per randa (no va ser el cas en el d’ahir jeje).

  Cuida’t, i segueix escribint!

 7. El “perquè no” ho deixes molt clar i amb arguments irrefutables, excel·lent exposició dels antecedents d’alguns caps de llista i el que més m’agrada sense desqualificacions ni insults. La meva pregunta és molt sencilla: Quina alternativa tinc si vull un país independent d’Espanya (en aquest segle esclar)?

 8. Vota la CUP i llestos. Sincerament, no és l’hora de retreure res ni pensar amb els noms i partits que integren una llista o l’altre. Cal pensar a mig/llarg termini. Primer siguem lliures i després escollim qui volem que ens governi.

   1. Pel que estic observant, hi ha una discussió sobre si centrar-nos únicament en aconseguir la independència deixant de banda altres diferencies ideològiques, o emprendre al mateix temps un procés de transformació socioeconòmica, com podria ser una revolució social socialista. Això recorda al que va passar al bàndol republicà a la guerra civil. Uns pretenien concentrar els esforços per guanyar la guerra i posposar qualsevol tipus de transformació socioeconòmica. Altres, en canvi, van intentar aprofitar la guerra i l’escomesa de les dretes, per a llançar-se a la revolució social socialista. El resultat és conegut per tots i no m’agradaria que tornes a passar quelcom semblant amb la independència. No tinc clar encara com posicionar-me davant les dues opcions que es presenten però crec que aquesta discussió debilita l’objectiu principal de la construcció d’un nou estat català.

 9. Xeic, i per votar la CUP cal tan cerimonial? Llavors, sort que existeix JpS, per a fer la independència necessitem una gran majoria, en vots i en escons, si hem d’esperar que això ho faci la CUP sola podem esperar assentats uns quants segles, i potser a Noruega fa de bon esperar, però aquí ja no podem més. Per això està bé que hi siguin (CUP) i no s’hagin sumat al pacte, ja ho faran després, espero.
  Ah, només una cosa, estic d’acord amb EPertinez (en aquest post i en l’anterior).
  Ningú sap què passarà el 27S, però, passi el que passi, res no serà com abans.

 10. Si la CUP tingués les expectatives electorals de ser el partit majoritari capaç de treure majoria absoluta el debat estaria resolt.

  Comets l’error de menysprear CDC i els seus votants, com si no poguessin formar part del procés fundacional del nou estat. No poden tenir ni veu ni vot? Només el purisme ideològic de la CUP i els seus votants són els que poden liderar un procés constituent?

  El teu “approach” és molt respectable però em genera molts dubtes.

  Salut.

  1. Primer, què són “les expectatives electorals”? Recordem que tothom deia que la CUP no entraria a l’Ajuntament de Barcelona, i de fet això li va restar vots. Segon, jo no parlo en cap moment dels votants de CDC, sinó dels seus dirigents.

 11. Aspiració sense límits, escepticisme sublim: aires de fiord que només ens diuen que res pot canviar no fos cas que perdem allò que mai hem tingut.

   1. Votaria a la teva CUP aquest 27-S (no seria el 1er cop) si algú em demostrés (més o menys) que votar una candidatura dogmática (com ho és la CUP) és millor que votar a JpS en un moment com el que vivim 27-S, on la gent ha interioritzat que assolir un objectiu col.lectiu com el que és planteja només s’aconseguirà sí fem tots un pas enrera…model ANC, ok? (It works). No té masses precedents la cosa a CAT, resulta força emprenedor. Sóc pare de nens petits, suposo que m’han encomanat aquesta maleïda ingenuitat, una certa permeabilitat a tolerar les febleses dels homes, i acceptar la evolució de les coses…també de CDC…no acabo d’entendre la fixació malaltissa contra CDC, és una mica ficcionat l’argument, resulta massa fàcil, com que grinyola…pero resulta efectiu. Bna nit.

 12. Només demano que aquesta vegada no siguem carallots i fem possible alló que fa tant de temps que busquem .
  Estic d’acord amb el teu plantejament ,peró ara ens toca guanyar, pq. sinó quin futur tindran o tindreu els nostres fills i nets si continuem amb l’estat espanyol.
  Per aixó dic que ara no podem fer el carallot .
  Vota a qui et sembli, ara bé, si vols la independència del nostre país, només hi han dos candidatures : Junts pel Sí o la Cup …

 13. Entenc perfectament el que dius, puc compartir-ne una part, però no hi estic del tot d’acord. Espero pel bé del país que t’equivoquis i que CDC hagi fet un canvi de debò, vull creure-ho, necessito creure-ho i faré tot el que estigui a la meva mà, al meu petit nivell, perquè no s’apartin de la direcció correcta. Jo votaré Junts pel Sí, amb certa il·lusió, i això que quan van anunciar l’acord tenia claríssim que votaria la CUP. Esperem que tot surti bé. Salut!

 14. De todo lo que has escrito, la sensación que me queda es que piensas que todos aquellos que no votaremos lo que tu, somos cómplices de corruptos o bien tontos del culo o las dos cosas a la vez.
  Es posible que estés equivocado. Por lo menos a mi no me ha convencido nada de lo que has escrito. No has dado ni un razonamiento que aguante diez segundos de discusión. Claro, yo formo parte de esa mediocridad que es manejada por los medios y los políticos oportunistas. Por eso estoy ilusionado con este momento.

 15. Estic totalment d’acord, però de corrupció n’hi ha hagut sempre i segur que seguirà essent aixi, no vull dir que un món sense corrupció sigui una útopia però gairebé, en qualsevol cas, estic molt a favor de tot el que exposes, no obstant em sorpren la gran crítica que es fa cap als que gobernen aquí, a Catalunya, i ni es menciona l’altre costat de l’Ebre, on de babrbaritats, corrupció, i menyspreu en rebem a diàri. Podría ser una opció iniciar un procés com el que estem vivint fent net abans de començar (tal i com tu exposes), però una oportunitat com aquesta només es pot donar quan les coses van mal dades, quan la gent pateix, no té feina i no veu un final del túnel, en canvi quan tot va bé aquestes coses són secundaries per a molta gent, ja que per naturalesa l’esser humà té una tendencia a tenir por al desconegut. L’altre opció és la que s’està portant a terme, tal i com dius tirar pel dret, amagar les vergoñes sota l’estora, i crear una unitat que ja es veurà com acaba, però des del meu punt de vista crec que és el millor que es tiri tot això endavant i si es pot assolir l’objectiu d’esdevenir un estat lliure (que serà complicat), com els estats d’arreu del món, aleshores començar a modificar-lo des de dins, amb manifestacións sempre pacífiques però contundents, multitudinaries, i de ressó mundial, perque ara si surti tota la “merda” que hi ha enterrada, i caigui que hagi de caura tingui el cognom que tingui, i es començi a construir un país millor, on tothom vagi a una, on la gent no sigui manta, on hi hagi iniciatives, on no sigui tant complicat tirar endavant negocis, on hi hagi menys burocràcia i filosofia del egipci, i on hi hagi ganes, moltes ganes de mitjançant el capital humà començar a sembrar les llavors d’un futur prosper tecnologicament i cientificament parlant (que és el que realment faria el pais ric, noves tecnologies, i salvar persones al món, cura d’enfermetats com VIH, hemofilia,…, en resum el meu somni, enmirallar-nos amb Silicon Valley)

  1. No escolti, a Suècia va dimitir un ministre per comprar un toblerone amb targeta oficial, i a Noruega també hi ha exemples així. Dir que “és inevitable” (per la cultura, la condició humana, etc) és un argument perfecte pels corruptes.

   1. Amb aquesta resposta impliques que a la Catalunya independentista la gent no ha dimitit per coses que hauria. En els últims anys. Afirmo que és fals. Confons Catalunya amb Castella on el govern al complet està acusat de corrupció per el seu tresorer i ningú ha saltat. Els casos que ha hagut a Catalunya, com una diputada del PSC que no sé quines corrupteles feia amb els viatges a Madrid, s’han anat depurant.

    En tot cas, és quan tots tenim molt present la necessitat de crear un estat tant net com sigui possible quan l’hem de crear. I la millor manera, al meu entendre, és que el creem amb un parlament tant ple de gent de fora la política com sigui possible. I sense cap mena de dubte, si el 27S JxSí i les CUP sumen, serà el parlament “perfecte” per crear un país nou. Amb tota la gent independent de JxSí, tots els de les CUP, tots els nous de C’s i tots els independents de Csqep.

    Ja sé que no podem contar amb els de C’s (gaire) però a mi em sembla que el percentatge i poder dels parlamentaris outsiders serà tal que l’estat que en surtirà, necessàriament, serà l’estat net i transparent que ansies.

   2. Només un exemple. Quan es van publicar les fotos de Xavier Crespo a l’helicòpter amb el mafiós rus, l’home no només no va dimitir com a diputat sinó que encara li vam pagar el sou durant uns quants mesos més. Per tant dir que això és un tema castellà és ser o molt ingenu o molt cínic.

   3. Punt per tu. CDC havia de ser més expeditiva, potser. Xavier Crespo, Felip Puig, Oriol Pujol… però cap d’ells està ja a les llistes ni al govern. Rajoy continua de president. I Aguirre i tots els del PSOE d’Andalusia. La Rahola no està en política. ‘vostè no sap amb qui parla’. És evident que Xavier Crespo no volia dimitir. Aquest no és un bon exemple. Tu has posat exemples de gent honesta que han portat l’honestedat al límit. I per tant, s’infereix que al govern i al sector indepe del parlament hi ha gent que sabem que ha pagat un toblerone amb la tarja d’empresa i no ha dimitit. O similar. Jo no els conec. Quins coneixes tu per a fer aquesta acusació?

 16. @mifasolasidor: Molt decepcionada amb@LaCerimonia , primer el que ens cal es la independència… aixx i mira que m’agradaves com a cantant😩.doncs Vota Cup. El que no vols es la independència.

   1. I fals. Sobretot un argument fals que ningú ha dit.
    El que t’han dit és que la teva actitud vers la llista de JuntsPelSí fa sospitar que el que no vols és la independència. Tants escarafalls vers els que hauran de ser, necessàriament, companys de viatge…
    Però em sembla que, tot i mal expressat, la persona que escriu entén que si no votes JxSí ni CUP, llavors és que potser no vols la Independència. I intentar llegir de les seves paraules que no vols la independència perque votes CUP és tergiversar el missatge per aconseguir demostrar el teu argumentari inicial: la majoria dels votants independentistes som uns grouppies manipulats antisocials. I si no és així perquè la gent et respon, majoritàriament, educadament, llavors busquem el que pitjor escriu i li fem dir el que no volia dir.

   2. Quins corruptes? Amb quines lleis? Quan les lleis que hi ha permeten, no només que no se’ls empresoni, sinó que se’ls indulti a cabassos, com en el cas actual, podem recolzar-nos en alguns dels que potser ens poden resultar sospitosos per refer el sistema o l’hem de perpetuar? Quan Frederick de Klerk va obrir la porta a celebrar eleccions multiètniques a Sud Àfrica, Mandela havia d’haver-les refusat per prejudicis sobre “de Klerk” i el seu partit? Quan va aparèixer la Perestroica… l’havien de deixar estar els demòcrates russos?
    El que sabem segur és que la corrupcció actual té les seves arrels en el sistema actual. El sistema dels “fondos reservados” i els gobernadors corruptes del banco de españa. En el sistema que canvia les lleis amb cops d’estat i aprovacions de LOAPAs. Té les arrels en la “finaciació irregular” de TOTS els partits. En un sistema que permet Teyco donar uns diners a CDC o PSC LEGALMENT.
    S’obre la porta per canviar-ho. Tindrem el parlament més net possible per encarar el canvi.
    A mi em sembla que 2 i 2 fan 4.

 17. Descualificar jps sencillament perque postulen una forma de fer semblant a la transicio me sembla molt poc argument. En sentit contrari el que ja se ha comentat de la guerra civil…primer guanyar la guerra ens hagues anat a tots molt millor.

 18. He llegit amb interès el teu escrit. He reflexionat sobre el que dius i com ho dius. Correcte en les maneres i, per mí, acertar en algunes de les opinions exposades. Ara bé, crec que tots i tothom fem errades. Al menys, els que FEM coses. Qui no renta plats, no en trenca…La CUP també ha fet errades. Fa coses i per tant comet errors, com tots. No és la meva intenció desacreditar-la i no ho faré. CDC ha comès errors? Clar que sí. I ERC, i …..
  Ara, però, som on som. I tenim al davant una possibilitat , que difícilment es tornarà a repetir. I davant aquesta situació que ens dóna la història, la resposta que crec que haig de donar és: INDEPENDÈNCIA SÍ. I ara, en aquest moment, la opció que crec té més possibilitats, és JUNTS PEL SÍ. Sincerament desitjo que la CUP obtingui bons resultats. De veritat. No tots pensem igual i per tant seria una bestiesa no desitjar-ho, quan sé que la finalitat és la mateixa que jo desitjo.

   1. És curiós, perquè és molt possible que sigui la gent que pensa com tú, Josep, la que perpetua la corrupció. La corrupció és consubstancial a l’espècie. Hem d’admetre i acceptar que hi ha corrupció arreu, i exigir que els polítics la facin pública, facin net. Però això ha d’anar lligat amb el reconeixement de l’existència i amb entendre que de casos n’hi ha. Arreu. Perquè si castiguem en excés aquells que han tingut corrupció, llavors els obliguem a amagar-la, i els corruptes, saben el mal que poden fer, aprofiten i es fan forts. És tot una paleta de grissos.
    De fet, el pitjor de la corrupció és quan no n’apareixen casos. I això va per Catalunya i per Noruega. A Castella el PP va pujar al govern justament pels casos de corrupció del PSOE. I va mantenir-se teòricament immaculat fins el 2008. I després hem sabut que era un femer.
    Hem de permetre que la ferida supuri. Crec. I no estic excusant a ningú.

  1. Oops, baixant el nivell. Aquests personatges ja han estat respostos i les seves mentides mostrades en públic per molta gent ja. Recomano la resposta de Xavier Sala i Martin o del Col·lectiu Wilson, economistes de primera linia internacionals. Convé no oblidar que Josep Borrell és un mentider sense escrúpols de llarga trajectòria. Una de les més sonades que se li recorda és quan es va presentar a les primeres primàries del PSOE per fer creure que eren primàries de veritat, i quan les va guanyar contra la seva voluntat (el candidat oficialista era TANT dolent) no va tenir cap mena de problema en deixar els seus propis correlagionaris en l’estacada i desentendre’s de les primàries.

 19. Quina mania amb pensar que la corrupció es una cosa que hem d’acceptar perquè forma part de l’espècie, doncs no se a quina espècie pertany la gent que defensa la corrupció o la accepta, però de ben segur que no a la meva, com ja han dit hi ha exemples que demostren que es pot viure sense corrupció, si voleu seguir un model corrupte on un dels principals dirigents, ha destrossat Catalunya, endavant, però si més no assumiu el que esteu fent… de fet m’atreviria a dir que realment cap de les persones que defensa aquest model corrupte ha estat al carrer sense sostre o ha passat gana… És vergonyós que sigui més important la independència a qualsevol cost (JPS), que treballar-la amb més humiltat, potser per a que guanyés la CUP es necessitaria més temps, però crec que el resultat seria a la llarga millor per tots. I qui no té temps per esperar no entenc que ha estat fent tot aquest temps mentres ens dirigien una colla de lladres que han ensorrat Catalunya…

  1. Buff, tantes incoherències i falsetats que no sé per on començar. Acceptar que hi ha corrupció a les organitzacions humanes no vol dir voler conviure-hi. Ni vol dir estar-hi d’acord, ni establir un limit assumible. No vol dir res d’això. Vol dir que entenem la complexitat de l’espècie i les estructures humanes, i creiem que hem de crear un estat en el que es tingui en compte que sempre hi haurà qui passi de 120, qui begui més del compte i sempre hi haurà qui delinqueixi. I que el model que creem ha de tenir en compte aquestes eventualitats. Això no vol dir que creiem que l’índex de corrupció no és elàstic. Només que no creiem que la corrupció s’arregli posant-ne un altre, com va vendre el PP després de Filesa i ara sembla que veneu vosaltres. El tema és molt més complexe i necessita una aproximació molt més realista.
   He de seguir: La CUP ha de guanyar per ser un moviment popular, no per ser independentista. Aquí no es tracta de que acceptem la corrupció perquè votem JxSí. Perquè de fet, resulta que la corrupció que ha existit a Catalunya ha existit en l’estat castellà amb les normes de l’estat castellà. Amb la impunitat i l’agència tributària i els jutges i les absolucions reals de l’estat castellà. Voler-ne fugir quan abans millor és imperatiu. I si hi ha qui no combrega amb el socialisme que proposa la CUP, llavors ha de decidir entre viure en un estat corrupte amb PP, PSOE, UDC, Puente Aéreo, Cures, Ejercito, TVE, TVC i CDC o viure en un altre en que només quedi CDC i afeblida.
   I pretendre que hom ha d’acceptar el socialisme obrer o la corrupció a gran escala castellana mentre espera un futur ideal és… bé, qualifiqueu-ho vosaltres.
   Finalment, una part important de la gent que ha estat al carrer i ha passat gana ha defensat el model, ha imposat el model, de fet. I ho tornarà a fer en un futur, quan els sembli que ja no són ells els que reben les conseqüències.
   Ah, i una altra cosa: La corrupció no és la que ha ensorrat Catalunya. El totxo és qui ho ha fet i aquí a tothom li anava bé. Al que cobrava comissions il·legals o irregulars i al que cobrava 3.000 Euros al mes per una feina d’ajudant de pintor de parets.

 20. Josep, lamento el teu comentari darrer (la gent que pensa com tu és qui permet que la corrupció existeixi)…
  Amb quatre ratlles que he escrit, no crec que em coneguis massa.
  M’agradaria seguissin amb el to del teu escrit inicial.
  Podem, i hem de dir el que pensem, però cal ser correcte i no ofendre a aquell que no et falte al respecte.

  1. Ara sí que m’has mort. No vols la independència perquè serem un estat bilingüe? Ho som “de facto”, no tinc cap problema en què sigui oficial. No és el mateix tenir un Estat en contra (de la llengua), que tenir-lo a favor. No sé en quin país vius, però certament deus viure millor que a Catalunya o no et plantejaries no votar independència.

   1. Doncs noia, aquesta és la meva raó: la traïció que representa voler fer l’espanyol oficial. Citaré un comentari que no és meu, però que lliga aquí: “La nació sense estat és malviure, però l’estat sense nació és morir”. I sense la llengua, som nació? SOM? Jo tinc molt clar que no.
    Si visites el meu bloc, podràs veure un vídeo curtíssim on el predicador Junqueras diu que s’estima Espanya. I ho diu des del Parlament català. Oi que és bonic? A aquests hem de votar? Jo, NO!

   2. Doncs sí, és bonic. No anem contra ningú, anem a favor de Catalunya. Volem fer la República Catalana. Volem un país integrador, sempre ho hem estat. “Venim del nord, venim del sud, de terra endins i mar enllà i no creiem en les fronteres” … Escolta aquest vídeo amb el discurs de Súmate ahir a la Diada. Si no hem entès això, és que no hem entès res. https://www.facebook.com/VeusUnidesPerLaIndependencia/videos/1335382639820607/?pnref=story

 21. Millor faria la CUP, si enlloc de llençar merda (la merda que s’ha inventat el nacionalisme espanyol) sobre Junts pel Sí, es dediqués a explicar el seu projecte. No perdem temps en ximpleries. Tenim molta feina, i no la podrem començar si les independentistes no som majoria.

 22. Benvolgut lliurepensador,
  Has estructurat un escrit potent, tant que no puc afegir-hi un mot addicional.
  Si he entes be, per el simil de la corrupcio, entenc que si tinc cangrena en un braç, primer haig de assegurarme que no em faran mal be l’esmalt de les mans.
  Genial, una nova excusa pet a la col.leccio

 23. Tot el que dius està molt be.Però:
  1-Que la dreta estiga al proces es una manera d’implicar els empresaris i la burguesia.
  2-El esser humà es corrupte. Hem de lluitar contra aquesta gent.
  3-No hi ha res perfecte a aquest món.
  4-La CUP es tan teorica que per si sola no arrivaria a cap lloc. Tu creus que Valencia voldría estar junt a Catalunya? Si els valencians no creuen en els Paisos Catalans, no es pot obligar.
  5-Volem fer les coses tant be que mai arrivem a fer res.
  Jo crec que si hi ha voluntat per canviar les coses podem anar pas a pas, intentem ser independents i després fem un pais millor. Si no ho fem ara, no ho farem mai!!

 24. O no ho has dit o m’he perdut i no ho he sabut veure o he de seguir els següents capítols! Segons tu a qui s’ha de votar pq aquest país vagi endavant, lliure, com es mereix?

 25. Home ho trobo una mica fort. Però si arriben les paparetes cosa que dubto, a Noruega estan arribant els sobres buits. vota siusplau vota i saps la CUP , segurament es una bona opció. però si pots vota!!

 26. Un any enrere també opinava que això de “primer la casa i després la decoració” només faria que copiar els mateixos errors de la transició espanyola. I de fet, jo mateix deia que un procés d’independència no és ideològicament neutre; que el fet d’esquivar el debat ideològic podria regalar certs beneficis a la dreta.

  Però si ho penses bé, la CUP haurà de seguir el mateix camí per fer la independència: “primer la casa i després la decoració”, perquè encara que la CUP provi de fer polítiques d’esquerres els propers 12 o 18 mesos (el temps que duri aquest pas cap a la llibertat), aquestes estaran igualment limitades (dèficit fiscal, TC, ministres opressors, poders fàctics). I sense casa, on poses els mobles?

  Parlem clar: els que defensem la independència (JxSí i CUP) no ho fem per ballar més sardanes, sinó per reforçar l’Estat del Benestar. Perquè creiem que el dèficit fiscal del 8% anual des de 86 es tradueix en dèficit social. Perquè creiem que tenim el dret a decidir mesures anticrisi que no acabin impugnades per un tribunal de fora. Perquè rebutgem les festes que maltracten, torturen i assassinen els animals. Perquè defensem una escola pública de qualitat sense que un ministre ens imposi l’adoctrinament espanyol.

  I en el fons penso que l’expressió “primer la casa i després la decoració” és una fal·làcia de certa pseudo-esquerra (ICV i Podemos) que, sense adonar-se’n, menysprea l’eix social: l’Estat del Benestar no és cap decoració, què s’han cregut? L’eix social és la casa sencera! Si volem la independència és precisament garantir el benestar de la gent!

  Després hi ha un fluix debat ideològic sobre com gestionar les engrunes (sobretot a CSQEP, que sempre ho supedita tot a una majoria al Congrés); aquest és un fals debat, perquè sense recursos ni eines no pots fer les polítiques socials que es mereix la gent. No es pot defensar l’eix social sent una autonomia que té la troika a sobre perquè forma part d’una Espanya semi-intervinguda, amb una monarquia que va cobrant la paga, amb un dèficit fiscal asfixiant i amb una absoluta manca de separació de poders. Tampoc es pot defensar l’eix social des de la corrupció.

  L’autèntic debat ideològic que ens cal és el del model d’Estat que volem construir. Perquè ja que fem un plebiscit d’independència, no estaria malament que la gent (i sobretot els indecisos) tinguessin unes directrius per saber cap on anem. De fet, ja tenim bastant clar que serà una república i que volem millorar l’estat actual de les coses. Aquest debat s’accentuarà a partir del 27S, i no serà només un debat entre la CUP i Junts Pel Sí, serà també amb aquells que avui fan campanya pel No i amb els “federalistes”. Farem un país inclusiu que defensi els drets i les llibertats de tots els seus habitants, i per tant elaborarem conjuntament una Constitució a través d’un procés participatiu.

 27. La CUP és el teu partit doncs, després de preguntar-te perquè no arriben les paperetes a Noruega. Lamento que no hagis entès res del procès. NO escollim quin model de Catalunya volem. Escullim si volem unir-nos per formar una societat amb poder de decisió pròpi. Després tenim 18 mesos per decidir el “COM”.

  No és cert que anem amb l’Arthur com a líder i NO es cert que és una coalició de partits. És la Assamblea Nacional Catalana + milers d’actors socials + partits que donen suport.

  És una oportunitat única. Quina llàstima que t’hagis cregut la premsa de la caverna!!!

   1. Josep, em sembla molt be la postura de que et vantes, però permete’m que et digui que peca una mica d’infantilisme. Els teus arguments per no votar JxS em recorden els arguments de l’Herrera o de’n Rabell o de’n Albano Dante i perdona que et digui que no em mereixen cap respecte, perquè son els arguments que han permes que en aquest pais es perdin oportunitats. O dit d’unaltre manera, de marejar la perdiu. Si una coalició es substancía al 60/40 %, culpes d’això a qui te la suficient força política per a obtenir aquest resultat? Per que no culpes a tots els qui ha participat en aquest acord, amb inclusió d’ANC, Omnium, etc. Tu i altres com tu que esgrimiu la “puresa” per damunt de tot us oblideu de que el mon no avança discutint els uns amb els altres dels que haurien de tenir un mateix objectiu, sino establint acords per a assolir-lo. Considera…si JxS obte un resultat bo pero necessita de la Cup per a investir president, que serà raonable? Que la Cup voti en contra per aquesta pretesa puresa? – que segurament es el que t’agradaría a tu. O be que busquin formules per assegurar la continuitat del proces? – que es el que tots volem. Per favor, estalviem lo de que jo afavoreixo la corrupció, perquè no es cert i a mes, perquè com a argument ja sona una mica a suat.

 28. M’he quedat de pasta de moniato amb el desconeixement i sectarisme del senyor Sala Cullell. Què bonic és pontificar qui és bo i qui és dolent a tres mil quilòmetres de distància! Per construir un estat nou, una societat lliure i un país pròsper ens necessitem tots i sentint-ho molt els tics de la CUP no ho afavoreix gaires. ja em diràs si seguim amb l’espoli continuat de la corona espanyola Catalunya pot fer gaires polítiques socials. Els que mai hem votat CDC (a la CUP més d’un cop, a més a més) sabem el pa que ens hi juguem i segons quines actituds ens aboquen a viure tres-cents anys més sota la bota borbònica. Sort que a Catalunya tenim una dita que diu “Brams d’ase no arriben al cel”. No s’ho prengui al peu de la lletra perquè el meu ànim no és insultar però heu de comprendre que els que ens la hem jugat durant anys i anys (amb detencions i lesions incloses a part de les multes) comencem a tenir tot allò ple.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s