Per què no votaré Catalunya sí que es Pot

El 27 de setembre, o quan sigui que la junta electoral es digni a enviar-me les paperetes a Noruega, no votaré Catalunya sí que es Pot.

Ara suposo que tots els fanboys de Junts pel Sí m’aplaudiran i m’afegiran a la seva barroera i lamentable campanya contra CSQEP, on se’ls pinta com un perill per a la nació, uns traïdors i una gent pitjor que els de PP o Ciutadans. Campanya que, per cert, fa més mal que bé a la independència, vist que CSQEP té tot tipus de sensibilitats nacionals i és probable que alguns dels seus diputats siguin necessaris pel procés.

No, el motiu és un altre. No puc votar Catalunya sí que es Pot perquè sóc d’esquerres, i crec en el paper vital de l’esquerra transformadora.

* * *

CSQEP és una coalició (o confluència, que en diuen ara) de quatre partits. De dos d’aquests no en diré res: d’Equo, perquè no els conec, i d’EUiA perquè el meu menyspreu cap aquest grupuscle és tan absolut, que encara en diria alguna barbaritat (no els perdono que la seva escissió li costés el càrrec a Maragall el 1999, ni com van boicotejar ICV de Girona posant Marina Pibernat a les llistes). Per tant em centraré en els dos agents principals, que simbolitzen els dos grans vicis de l’esquerra actual i per què aquesta està en crisi a tot Europa.

Per una banda ICV és l’esquerra que s’ha acomodat, la que s’ha dedicat a criticar el sistema però sempre formant-ne part. La que va atacar (encertadament) durant anys el pujolisme, però no en va aconseguir treure mai les vergonyes com ara. La que tenia gent als consells d’administració de les caixes, i va premiar la nefasta gestió de Saura enviant-lo al Senat. La que va governar trenta anys l’Ajuntament de Barcelona, i llavors en rebutjava el model urbà com si no fos també responsabilitat seva. La que va portar set anys el Departament de Medi Ambient, i va ser incapaç de trencar cap inèrcia territorial. La que tenia una líder “antisistema” amb cotxe oficial.

I em sap greu dir-ho, però també és part de l’esquerra fracassada, junt amb els socialdemòcrates. Amb l’excepció d’alguns temes d’igualtat i correcció política, el triomf de la dreta ha estat tan absolut a tot el continent, que no és estrany que bona part de la classe treballadora l’hagi abandonat. Ja hi haurà temps i tesis doctorals per analizar si va ser evitable o no, però quan un país té sectors socials i generacions senceres ensorrades, alguna responsabilitat hi han de tenir els dels darrers trenta anys. I no, “no hi vam poder fer més però vam ser honrats” no és una excusa suficient per un partit d’esquerres. Jo els exigeixo molt més.

L’altre actor principal de la confluència és Podem, l’esquerra fabricada des de l’acadèmia. He d’admetre que a l’inici vaig seguir aquest projecte amb interès, i no em vaig adonar que tenia un vici d’origen: com passa amb el PP, els seus líders són gent de la funció pública sense cap contacte amb el món real. I no sé des d’on es pot canviar Espanya, però segur que no serà des de la facultat de polítiques de la Complutense.

La conseqüència és que han copiat un model de partit clàssic, amb el blindatge d’una cúpula elitista que ha traït el discurs d’obrir-se a la societat. En el fons Podem vol ser el nou PSOE, perquè no sap ser res més. I oblida que el PSOE ja va fer fa dues vegades (el 1982 i el 2004) el mateix discurs de canvi il·lusionant, i que tot allò va acabar amb una gran traïció al país. O sigui que és fàcil preguntar-se: per què amb aquests ha de ser diferent, si segueixen el mateix camí?

* * *

Per tot això Catalunya sí que es Pot té un greu problema, una falta d’ambició política terrorífica. Tot el que diu i proposa ho podria haver inclòs als seus programes fa cinc, deu, vint anys. No són males idees, de fet la gran majoria són urgents i necessàries, però ara ens cal un pas més. No n’hi ha prou amb reformar el sistema, l’hem de destruir sense por i construir-ne un de nou. A banda que si aquesta manera de fer no va funcionar fa cinc, deu, vint anys, no veig per què ho ha de fer ara.

En el fons no és estrany que això passi, perquè a diferència de Barcelona en Comú, projecte molt més impulsat per la base amb una líder que va completament per lliure, CSQEP és bàsicament un artefacte construït per dos partits per evitar uns resultats insuficients. Però quan s’imposa el càlcul polític, sovint es mata la il·lusió.

El proper dia us explicaré per què no votaré Junts pel Sí.

Altres articles de la sèrie:

Per què no votaré Junts pel Sí

Per què no votaré ni el PSC ni Unió

Per què votaré la CUP

16 comentaris

  1. Per això t’ho dic, l’anunci final els esperonarà a afilar ganivets i a agrir la bilis.En a mi no cal dir que m’has animat el dia i que espero, sobretot, el proper en candeletes. Diguem pollós 😉

  2. Potser et sorprendrà, però a la majoria de JpSí ens importa un rave qui votis si és per votar independència. De fet, si Csqep no intentés mentir la gent pregonant el contrari del que pretén fer, passariem d’ella com passem d’UDC. I que consti que entenc molt bé el que dius que tanta pressió pot ser contraproduent, però també em sembla que dia sí dia també els dirigents de Csqep (que són molt poca cosa) mantenen l’insult viu, per aconseguir l’enroc que esperen dels seus votants.

      1. Considerar que JpSí és una simple maniobra de Mas i la malèfica convergència per mantenir-se en el govern és insultant. Considerar que els 40.000 candidats de JpSí sóm 40.000 lladres, com ha dit directament un membre actiu de Csqep de molta influència a la xarxa, és insultant. Considerar que CDC és simplement una màfia és insultant. I més insultant quan resulta que ICV té un forat de 11.000.000,00 Euros, que només s’explica si en algun moment de la seva història els ingressos inconfessables es van frenar. És insultant que la comprensió per a uns no s’apliqui als altres, ja que l’única cosa que pot amagar aquesta incomprensió és el mantenir les coses com estan. Enfadar-se per bloquejar pactes que impedeixin futures corrupcions. És insultant que se’ns vengui que som de dretes quan, ni CDC se n’ha definit mai, ni CDC és la majoria de la llista, ni el procés l’estaria liderant Mas si Csqep+CUP+ERC haguessin format un gran front indepe d’esquerres. És insultant que es digui que a Mas li agraden “Les Retallades” quan el pressupost està limitat justament per l’actitud messella de Csqep. I quan l’alternativa no existeix dins l’estat i passa per una moneda pròpia o un sobre endeutament tipus bonus patriòtic del Castells. És insultant que s’anuncii que no s’assistirà a la Via per suposada parcialitat dels que estan obrint les portes per convidar tothom. O que s’exigeixi a JpSí que digui ben fort que Mas és el presidenciable quan JpSí ha posat Romeva al capdavant amb l’esperança de formar una gran coalició amb Csqep. O pretendre que la llista de JpSí són titelles de la dreta, ignorant la plena llibertat de Romeva, Forcadell, Casals, Llach, Mohedano, … que són els que finalment tindran vot personal al parlament.

        Pot ser sí que tens raó i d’insults n’hi ha menys que jo em pensava, perquè la llista que he fet són bàsicament tots insults a la intel·ligència.

  3. El teu menyspreu als treballadors de la funció pública evidencien el típic pensament petit burgès d’un pijo. Que sàpigues que si algun dia tens un accident de cotxe et traurà de la ferralla un bomber que és “gent de la funció pública sense cap contacte amb el mon real”, i et portaran a un hospital que t’atendrà “gent de la funció pública sense cap contacte amb el mon real”, i segurament escrius el que escrius perquè t’haurà ensenyat a fer-ho un/a mestre que és “gent de la funció pública sense cap contacte amb el mon real”. Ah, i informa’t una mica millor de com s’elaboren les llistes a Girona abans d’escriure…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s