Josep Cuní i la dignitat

Indigne

Quan va deixar Josep Cuní de ser un bon periodista? Des del seu fitxatge pel Grupo Godó, la decadència d’aquest personatge ha estat total. Ha abandonat els codis de la professió, i ha deixat que el seu programa estigui completament dominat per les seves fílies i fòbies. A 8aldia podem veure com tracta amb suficiència els convidats que no comparteixen les seves opinions, es burla dels que no pensen com ell, i en canvi defensa aferrissadament els seus amics de la foto de la Cerdanya, fins arribar a l’extrem de tenir de tertulià algú tan dubtós com Arcadi Calzada.

Aquesta supèrbia és marca de la casa, i es pot tolerar més o menys. Tothom té el dret de canviar de canal, és clar. Però el programa que va fer ahir sobre l’accident de l’avió de Germanwings és una altra cosa. És una indignitat absoluta.

Cuní va treure els pitjors tics de les televisions privades espanyoles i dels canals americans. Va mostrar sense cap mena de rubor ni compassió els familiars plorant a l’aeroport, imatges que no només va emetre una vegada, sinó contínuament en pantalla partida.

Però el pitjor va ser el tractament dels difunts. Com que no es feia pública la llista de víctimes, fet que repetia constantment com si fos una ofensa personal, va anar filtrant noms mica en mica, amb boniques gràfiques amb noms d’empreses i morts, com si fossin les eleccions. I pitjor encara, va mostrar fotos de les víctimes tretes de les xarxes socials. Us imagineu reconèixer algú d’aquesta manera? Per no parlar dels periodistes del programa contactant per twitter amb gent que deia ser amic d’algun dels difunts.

Ramon Espadaler és un polític que em cau força malament, des dels temps en què era responsable de medi ambient, però ahir em va ser fins i tot simpàtic. Primer quan el vaig veure moure’s inquiet a la cadira mentre Cuní anava sucant pa a la desgràcia, i sobretot quan va fer callar el presentador quan aquest volia tornar a especular sobre les víctimes. Cuní es va rebotar, amb aquella cara d’ofès que sap fer tan bé, i va donar una explicació delirant en tots els aspectes: “És que ho han dit les xarxes”. Ja podem llançar els codis deontològics, els criteris professionals i l’ètica a les escombraries. Ho han dit les xarxes.

Avui probablement Cuní tindrà tan poca vergonya de començar el seu programa vantant-se de l’audiència. No dirà que per aconseguir-ho es va basar en un clar referent, Nieves Herrero i el crim d’Alcàsser. Queda el consol d’unes crítiques brutals contra ell a twitter, que no sé si llegirem també als diaris de paper.

Dels programes com els de Cuní ara en diuen programes contenidor. La definició no havia estat mai tan exacta.

Nota: La periodista Pilar Carracelas ha donat la seva visió professional de com es va tractar l’accident en aquest article. De Cuní també n’ha escrit Mònica Planas a l’ARA (article Premium).

39 comentaris

 1. Totalment d’acord, en Cuní s’ha empeltat del tarannà de Can Godò i La Vanguardia (tant sols cal veure en què està quedant aquest diari de la mà del senyor Carol). En Cuní sempre havia estat prepotent, però ara està perdent tota ètica per guanyar audiència.

 2. Efectivament Josep, ho ha fet, ha exhibit les xifres vergonyants.
  La 8TV està necessitada d’audiència, perden diners a sacs i en Cuní en lloc de de mantenir la professionalitat, cau en la brutícia de le TV escombraria i així intentar donar redits al conte i així mantenir la seva poltrona.
  Ja no és el gir polític que està fent, és la immensa misèria de la manera de fer TV.

 3. El cunillot es insofrible quan fa entrevistes sembla que porti el convidat per donar-se rao a ell mateix. A mi em fot tan fastig que he deixat de veure el canal pel que surt.

 4. Fa bastants anys, quan encara treballava a TV3, va fer una entrevista a un grup d’immigrants sudamericans, per preguntar-lis sobre la seva voluntat d’integració. Només la disposició de l’espai per a l’entrevista ja era ben representativa del que vindria després: els invitats, asseguts en un grup de cadires com si fossin les d’una classe, i ell, davant, parlant-lis d’empeus. El que va seguir va ser d’un paternalisme tan arrogant que mai més vaig tornar a veure un programa seu.

 5. Penós que es faci un reality de tota aquesta tragèdia. Al darrere d’aquestes persones mortes hi ha familiars i amics que no es mereixen veure com s’informe de tot plegat com si fos un circ. Una mica de dignitat si més no pels que estan patint.
  Quina poca professionalitat.

 6. Senyors… avui dia qualsevol pot trobar la informació que busca pels seus propis mitjans. I si vols saber la identitat de les víctimes, la trobaràs sigui a twitter, facebook, al whatssap d’un amic o al programa del senyor Cuní. Es així, esteu interpretrant els mitjans de comunicació des de l’optica del segle XX, em sap greu!

  1. Aquí ningú està posant en dubte el fet que, avui en dia, la informació es pot trobar allà on es vulgui. Aquí es discuteix sobre la categoria periodística i moral d’aquest individu. Si mirem el codi deontològic del col.legi de periodistes de Catalunya (http://www.periodistes.org/ca/home/periodisme/codi-deontologic.html) comprovarem que el sr. Cuní es va passar pel forro de la corbata molts dels seus criteris. Sense anar massa lluny, i a primer cop d’ull, 1) Observar sempre una clara distinció entre els fets i opinions o interpretacions, 2) Difondre únicament informacions fonamentades, 4) Utilitzar mètodes dignes per a obtenir informació o imatges, 6) Reconèixer a les persones individuals i/o jurídiques el seu dret a no proporcionar informació ni respondre preguntes, i SOBRETOT 9) Respectar el dret de les persones a la seva pròpia intimitat i imatge, especialment en situacions de vulnerabilitat i malaltia i en casos o esdeveniments que generin situacions d’aflicció o dolor, evitant la intromissió gratuïta i les especulacions innecessàries sobre els seus sentiments i circumstàncies, especialment quan les persones afectades ho explicitin.

   L’espectacle lamentable i delirant de l’altre dia a 8aldia no era digne ni d’un circ de barriada. Va ser un show tot per l’audiència. I no em sembla malament, tothom és lliure de produir i consumir la merda que vulgui. Ara bé, deixem de dir-ne periodisme.

   1. Absolutamente de acuerdo, no puede valer todo es cuestión de un mínimo respeto y sensibilidad

 7. Totalment d’acord. Jo no veig el seu programa senzillament per com es ell i de la mateixa manera he deixat d’escoltar al baste a racc1, son del mateix grup oi?
  Que curiós …..

 8. Estic totalment d’ acord que el Sr. Cuni, ha deixat de ser un bon professional la seva soberbia i meyns preu pels qui no pensen el mateix van deteriorant la seva carrera fins i tot la seva humanitat…

 9. sorprèn a algú que en cuní sigui posseidor de la veritat absoluta??? a mi almenys no, en absolut!!
  perquè recordo perfectament que a tv3 ja feia això que es comenta sobre ell, d’intentar deixar en evidència o desprestigiar als que no veien les coses igual que ell.
  Si que em xoca que ara també tiri de sensacionalisme, buscant el morbo i la xafarderia com a font d’informació.
  En fi…. que faci lo que vulgui perquè jo penso seguir sense mirar el seu programa. Mai les notícies són més subjectives que quan les comenta ell

 10. En Cuni es creu el centre del món i del periodisme, jo també el seguia a diari i ara ja ho he deixat de fer, no m’agrada la seva prepotència, pero clar com que està en el grup Godó ha d’obeir al Conde.

 11. Estic totalment d’acord. El tertulià Arcadi Calzada es una cosa…Parla malament de tot el que no sigui de la soca. I ell a Caixa de Girona en va fer de l’alçada d’un campanar, però ell diu: “ho feia tothom”.
  Molt d’acord en el que dius.

  1. En Calzada en un país protestant seria a casa seva i no parlaria ni amb el carter. A Catalunya surt a la tele i dóna lliçons del que hem de fer com a país.

 12. Molt d’acord en tot el que dius!
  Crec, però, que en el seu tarannà sempre estat el mateix.tan a 8tv com a d’altres mitjans on a treballat.

 13. Sr. Cuni, considero una indecència buscar audiència amb uns fets tant dramàtics.
  No penso conectar mai més a 8th per consentir-ho.
  8th s’ ha posat a l’altura dels programes brossa d’altres cadenes, per mi personalment han perdut la credibilitat que hi tenia.
  Jaume

 14. Un llenguatge egòlatra creat en un cercle unipersonal que banalitza el contingut i que menysprea les més bàsiques normes de respecte pels qui realment són els protagonistes. L’ego creix proporcionalment a la papada d’un periodista que a poc a poc s’ engoleix a si mateix. He estat seguidor d’en Josep Cuní molt de temps però crec que li cal un descans o una cura d’humilitat.

 15. Sempre ha estat un prepotent, però com veieu han de fer mans i mànigues per tenir audiència, això vol dir que els dies d’aquesta casta estan contats. Com diu un bon amic meu no cal esperar mai més res d’ells, tan solo no donar lis audiència i a la selva clase política no votar. Axi de fàcil.

 16. El Sr. Cuní,esta preparant la seva actuació com a presentador de la nova tele8 ( quant Catalunya sigui independent”) i el seu programa “el gran Germà” ell farà de gran Diva .vist el seu company “Jordiiiiii Gonzalez” pero clar si son una Nació normal,molts veuran amb gracia el seu contingut,al temps de fer demagògia anti-tot,sobre tot anti-procés,espereu avui amb “las tres mitjos-sopranos”o “els tres-Independentcastratos” si voleu .

 17. PERE
  Hace tiempo que vengo comentado con mi familia y amigos, que este hombre es un prepotente que se cree siempre en posesión de la verdad, es constante ver como ridiculiza a los componentes de su equipo y en ocasiones a los asistentes e invitados, hace muchos años yo lo llame maleducado en la inauguración de un establecimiento, yo asistía como proveedor y el posiblemente cobrando.

 18. Quan les inundacions del 1985…Cuní, va créixer com l’escuma, just fent aquest tipus de sensacionalisme a Catalunya Radio en una pseudo marató en què ell era el protagonista que no dormia per informar. Aquí és on va iniciar aquest tipus de show man que és cert que a Estats Units ha creat escola i moda però que també ha suscitat rebuig denunciat en pel·lícules repetitivament per la manca d’escrúpols. D’aquí al periodisme … Un abisme.
  Però vivim en un país on els polítics desconeixen llengües, les pròpies i les foranes, el nivell cultural és a partir de fenòmens Belen Esteban i els qui manen menyspreen tot ajut a la cultura. Quan li va preguntar a l’ àvia si ploraria….. Vaig sentir repugnància ! Adéu Cuní . ja t’ho faràs!

 19. El Sr. Cuni em sembla un bon periodista, sempre m’ho ha semblat, encara que les seves idees es noten d’un hora allunt. En el programa de TV8 crec que apart de periodista també te un paper de tertulià i la veritat no em sembla gens malament, senzillament a li no li agradi que canvii de canal. Aquest programa no el vaig veure peró em pregunto. A on està la barrera entre l’ètic i no ètic? O sigui les xarxes socials si poden ficar-hi fotos i fer bullir l’olla, la TV no???. Vinga home!!! Ara resultarà que serem mes papistes que el papa!!! Que fiquin una normativa tan per les xarxes socials com per la TV. Encara recordo els anys 80 a on a la TV i a els diaris es veia de tot i ningú deia res.

  1. María, aquest senyor es fa dir periodista. No ho dic jo, ho diu ell. A partir d’aquí, i responent a la teva pregunta, hom pot penjar el que si doni la real gana a les xarxes socials -allà ell i la seva consciència-. Ara bé, si parlem de periodisme, ho sento però NO es pot penjar com a material de difusió, vàlid i legítim una cosa que ha sortit a les xarxes. Aquí ningú no és més papista que el papa. Aquí hi ha gent que s’agafa la feina de debó i la fa com s’ha de fer, i altres que no. I en aquest segon grup hi trobem el senyor Cuní. I certament, jo també em pregunto com és que als anys 80 la gent no es queixava ni per facebook, ni per twitter, ni escribia articles protesta com aquest als seus blog. Tu, un misteri.

   PS.- llegits els teus principis, suposo que ets d’aquelles persones que quan veu una desgràcia gira la cara (o canvia de canal). Si no la veus, no passa. Així m’agrada, anant pel món amb cinisme, com ha de ser.

 20. Jo vaig trobar horrorosa l’entrevista a la mare d’una de les víctimes, li va peguntar “ha plorat molt?” (!) i li va fer mirar la foto en pantalla… ella va mirar i molt elegantment va dir “no és aquest senyor”

 21. Jo estudiava periodisme i ell va venir a fer una xerrada. Jo estava fent unes pràctiques de ràdio i al grup se’ns va acudir que seria bona idea gravar una part de la seva intervenció i aprofitar-la per al programa que estàvem fent, un fet habitual a la facultat, vaja. Vaig arribar una mica tard i quan estava posant el micro a la taula (cosa que he fet moltes vegades sense problema) el presentador va aturar l’acte només per preguntar-li si li semblava bé (!). I el sr Cuní va aprofitar per dir-me si quan treballés també arribaria tard als llocs. Jo li vaig contestar que era una cosa improvisada i vaig marxar, dient que era per omplir, però que no era important. Una anècdota sense importància si voleu, però dóna idea de com és aquest gran senyor. MAI en tota la meva experiència ni a mi ni a companys meus ens han gosat ningú, incloses persones més importants que ell, aturar l’acte per fotre’ns el sermó i menys per ficar-se en la nostra feina, i mira que no sempre s’arriba abans de que comenci l’acte. La pena és que els seus sequaços -dels quals aquests personatges s’envolten per alimentar encara més el seu ego- li van riure la gràcia.
  No només és insofrible, el Sr Cuní, en contra del que és creu, és molt mal periodista, ja que se salta moltes normes bàsiques de la professió, com han exemplificat més amunt. La pena és que la gent no ho sap i continuï dient que és una bèstia de la comunicació. Sentir-se a ell mateix és el que li agrada.

 22. 1. La primera frase de la noticia no pot estar més mal redactada ni contenir més segones intencions: Des de quan ha estat en Cuní un bon periodista, per ara plantejar-se aquesta pregunta???.
  2. Com és que hi ha tanta gent que mira el Cuní? Mai hagués dit que això de la TDT tindria aquests efectes… jo es que ara ja no miro més que satèl.lit i internets…. Comentaris i comentaris de gent indignada…. com és que el mireu??? Com és que teniu sintonitzat aquest canal al televisor?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s