Les rebaixes del Mamut

Avui les llibreries de Noruega estan a rebentar, perquè han començat les “rebaixes del Mamut”, una tradició que es remunta al 1885. Es tracta de vendre llibres de temporades anteriors amb un fort descompte, normalment del 50% i fins el 80%. Aquest any s’ofereixen més de 800 títols de 65 editorials, amb un total de 1,3 milions d’exemplars, i hi participen gairebé totes les llibreries del país.

La gràcia de tot plegat és com s’organitza. El catàleg de llibres que s’ofereixen és tancat i s’anuncia quinze dies abans, tant a la web com en una publicació en paper que es troba a tot arreu. Per augmentar l’expectació, els llibres s’exposen a les llibreries des del cap de setmana anterior, amb cartells indicant que encara no es poden adquirir.

Cada llibre té un codi, i a la llista d’enguany hi podem trobar el primer volum de la sèrie Min Kamp de Karl Ove Knausgård (número 85 del catàleg), el penúltim Jo Nesbø (198), deu volums sobre fer mitja, la darrera traducció de Crim i Càstig (23), el cèlebre assaig sobre la cultura de la llenya a Noruega (537), la biografia autoritzada de Justin Bieber (614), un magnífic diccionari etimològic (667), la història del Kon-Tiki adreçada a un públic juvenil (793), etcètera.

Per tant no es tracta només de triar i remenar, sinó d’anar a la llibreria amb la llista de títols d’interès. Com que a vegades hi ha pocs exemplars i s’acaben, sovint cal voltar per diferents establiments per trobar el que busques. I per fer-ho més interessant, cada llibreria o cadena de llibreries ofereix tres títols que només hi tenen descompte allà, i no a les altres.

El sector del llibre a Noruega està fortament regulat com a casa nostra (i sense IVA, com tota la resta del món cultural), però les rebaixes del Mamut són bones per a tothom. Les editorials es treuen fons de sobre, i les llibreries atreuen clients al seu interior. Molt millor, al meu parer, que vendre al carrer com es fa per Sant Jordi. Algun dia veurem una iniciativa semblant a Catalunya?

Article originalment publicat aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s