La vida trista de Màrius Carol

Pobre Màrius Carol, no aixeca cap. Si no fos que, com a director de La Vanguardia, ocupa una de les grans posicions de poder del país, el confondríem amb un dels típics personatges de Txèkhov que no pot escapar de la seva pròpia mediocritat. Va per les tertúlies desconcertat, sense entendre el món que l’envolta. Si ERC guanya unes eleccions, s’irrita i considera que el votant s’ha equivocat. Si passa alguna cosa relacionada amb les xarxes, diu que prohibiria internet. I si Tv3 emet un reportatge com Ciutat morta, en parla sense haver-lo vist. Això sí, s’hi posa en contra, perquè no pot ser que els periodistes es dediquin a fer de fiscals de la realitat.

Per tant és normal que EPS PAREM MÀQUINES. Heu llegit bé la frase que us he escrit, i que va dir dilluns passat a Can Basté? Espereu, que us la poso centrada i en negreta. Màrius Carol va dir:

“No cal que els periodistes fem de fiscals de la realitat”

Quina deu ser doncs la feina d’un bon periodista segons ell? Suposo que inclou:

 1. Seguir escrupulosament les directrius polítiques del cap de l’empresa, en el seu cas el Conde.
 2. Publicar de forma acrítica els comunicats de premsa dels partits, institucions, etcètera.
 3. No criticar mai ningú que ens posi publicitat.
 4. Fer d’opinador i tertulià sense necessitat de tenir cap coneixement específic (però sempre seguint el punt 1).

Carol era més feliç en els seus bons temps, quan es dedicava a seguir la família reial espanyola i vendre els seus llibres. I després de dècades fent de palanganer, ara que per fi arriba a dalt de tot, resulta que el diari és una ombra del que va ser en difusió, vendes i influència. Surten nous mitjans digitals molt més crítics, twitter ja té un impacte enorme (mireu les audiències de Ciutat morta), i el discurts únic que sempre volia imposar La Vanguardia només se’l creuen quatre tietes de l’Eixample. Mentrestant la seva aposta digital consisteix en omplir la web amb notícies de pits i culs.

Pobre Carol, el seu concepte del periodisme està en descomposició, i l’home no sap què fer. Tot i que d’altra banda tampoc cal fer-ne cap drama, perquè al cap i a la fi el seu concepte del periodisme sempre ha sigut una puta vergonya.

8 comentaris

 1. Comparteixo moltes de les reflexions que fas, i m’he près la llibertat de nomenar aquest blog i concretament aquest post dins el meu mur de facebook i a twitter… he afegit algun matís que m’agradaria saber que en penses.

  Una salutació

  Aquesta ha estat la meva publicació;

  Aquests díes hem vist per primera vegada alguna petita auto-crítica en el periodisme català, per la tormenta ‪#‎ciutatmorta‬, benvinguda autocrítica, el cas pujol i molts altres que també haurien de portar reflexions molt més dures del que ha estat i és el paper dels mitjans a la nostra societat, no ha comportat cap mena de reflexió. L’actual director de LaVanguardia.com va tenir una intervenció dilluns a la tertulia d El Món a RAC1 que va ser lamentable des de qualsevol punt de vista de la profesió periodística i no és la primera ni la més grossa que li hem sentit. Us deixo el post d’un bloggaire que llegeixo i en parla. tot i que faria un matís a la frase “La Vanguardia només se’l creuen quatre tietes de l’Eixample”. El Grup mediàtic Godó lidera en (Ràdio, premsa i TV) la creació d’opinió d’aquest país i per això és tant preocupant.

  1. En Màrius Carol està enfonsant el diari a una gran velocitat, tot i que no m’estranya vist el seu nivell professional. Dit això, un matís dels Godó: Rac1 lidera l’audiència però no segueix estrictament la línia editorial del grup. Recordem que el Conde ja es va intentar carregar en Basté per massa indepe i posar-hi algú de la tercera via, però clar, l’EGM mana.

 2. Em diuen a twitter que a la frase “la seva aposta digital consisteix en omplir la web amb notícies de pits i culs” hi afegeixi “i notícies de Gran Hermano VIP”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s