A Trondheim el Nobel és com guanyar la loteria

La Nobel May-Britt Moser entre el degà de la Facultat de Medicina i el rector de NTNU

Trondheim és fonamentalment una ciutat universitària, i la principal institució que s’hi troba és NTNU, la Universitat Científico-Tècnica de Noruega. Des fa un segle, tots els noruecs que volen un màster o un doctorat en enginyeria han de venir necessàriament a Trondheim, i això, a banda d’incrementar la vida social urbana, ha afavorit la creació de de centres de recerca, empreses d’innovació tecnològica, etcètera. Sense la seva universitat, Trondheim no seria res.

Fins ara NTNU podia dir que dos premis Nobel hi havien estudiat: els noruecs Lars Ondager (de química, 1969) i Ivar Giæver (de física, 1973). Ara però s’ha fet un salt qualitatiu després que els professors (i matrimoni) May-Britt i Edvard Moser hagin guanyat el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia, per una recerca en neurociència duta a terme a la mateixa universitat. Els Moser, originaris de la costa central de Noruega, van estudiar i fer el doctorat a Oslo, i després el postdoc a Londres. Allà els va arribar l’oferta de NTNU de dues places de professor associat, amb l’encàrrec de muntar tot un laboratori de cap i de nou. Era el 1996, i 18 anys després l’aposta de la universitat ha donat els seus fruits.

Una de les històries que més m’agraden de NTNU, i defineixen l’eficàcia nòrdica, va tenir lloc als anys 70. Quan es va descobrir el petroli davant de la costa sud de Noruega, el país no estava preparat tecnològicament per poder-lo explotar, i al principi es va haver de refiar dels americans. NTNU es va moure ràpidament, perquè va identificar dos perills: que el recurs quedés en mans estrangeres, però també que els nous estudis d’enginyeria del petroli anessin a parar a Stavanger. En tres mesos van organitzar un grup de professors que van anar fora un any per aprendre tot el possible d’aquell camp, i fitxar la gent necessària. A l’inici del següent curs ja es va oferir la nova carrera.

El premi Nobel serà per tant un impuls decisiu per a NTNU i de rebot per a Trondheim. No és d’estranyar doncs que aquesta setmana la ciutat hagi viscut un ambient festiu, i que les autoritats hagin mostrat un entusiasme inaudit. Ha estat millor que guanyar la loteria.

NOTA 1. Per saber més coses sobre els Moser us recomano aquest article de la revista Nature (en anglès).

NOTA 2. Noruega, amb cinc milions d’habitants, té vuit nobels “de ciències”. Un de física, dos de química, tres d’economia i ara dos de medicina o fisiologia. Espanya, amb gairebé deu vegades més habitants, només dos. Us deixo a vosaltres que en feu els comentaris.