L’independentisme contra la casta

Esteu seguint la campanya del referèndum escocès?

No parlo dels mitjans de casa nostra, que sempre donen una visió esbiaixada i sovint patètica del procés, sinó de llegir els diaris d’allà, i en especial la web de The Guardian. Si sabeu anglès no us la perdeu, és apassionant.

The Guardian és el principal diari progessista britànic, l’equivalent a El País a Espanya. Però mentre que aquest ha adoptat una clara posició unionista (i monàrquica i en favor del règim actual), The Guardian dóna veu a totes les visions i manté una visió crítica molt coherent.

El procés sobiranista d’Escòcia és molt similar al català. L’element nacionalista i identitari es troba bàsicament al bàndol unionista, mentre que els separatistes fan servir arguments socials i econòmics. Les polítiques dels governs britànics dels darrers trenta anys han estat tan nefastes per a la gent (retallades de serveis socials, cultura del subsidi, participació en guerres, etcètera), que els escocesos han trobat una via per sortir-ne: el divorci. L’stablishment polític es veu com un col·lectiu tòxic tan poderós que és gairebé impossible eliminar-lo pels mètodes democràtics tradicionals, i d’aquí que sigui millor marxar.

La campanya del NO ha estat nefasta, basada més en un missatge de por que no d’il·lusió, i d’aquí que només hagi funcionat entre les generacions més veteranes. El seu gran error estratègic ha estat amenaçar repetidament els escocesos amb perdre la lliure esterlina si se separen. Fixeu-vos-hi bé: en teoria la unió entre Escòcia i Anglaterra és en total igualtat, però l’amenaça implica que la lliura és més de Londres que d’Edimburg. Per tant en realitat la relació és de subordinació, una idea que no agrada gens als escocesos.

La posició de The Guardian és dramàtica. Volen que Escòcia continuï formant part de la Unió, precisament perquè la independència implicaria quedar atrapats en un país molt més conservador. Escòcia és un desert per als tories i un graner de vot laborista, una mica com Catalunya amb el PP i (fins fa poc) el PSOE. Molts dels comentaris que llegireu a The Guardian són crits desesperats. “No ens deixeu”! O “volem venir amb vosaltres!”.

A Catalunya està passant una cosa semblant. El moviment independentista té el seu origen en el poble, en les organitzacions de base, mentre que l’unionisme (es digui Societat Civil Catalana, Ciutadans, Libres e Iguales o El País) és pura casta. Militants o exmilitants de partits polítics, adeptes a la cultura de la subvenció, massa acostumats a viure de la mamella pública com per deixar-la anar. Em direu que també hi ha elements de casta entre l’independentisme català, i és cert, però aquests van totalment de rebuf a l’espera d’una impossible tercera via; i sincerament, a les manifestacions unionistes només hi veig quatre gats que esperen aconseguir una cadira.

Si jo fos un murcià o asturià d’esquerres, i autènticament no nacionalista, estaria molt preocupat per una possible independència de Catalunya, perquè implicaria quedar-me en un país molt més petit, conservador i tancat en ell mateix. D’aquí que la posició de partits com el PSOE només es pugui entendre des d’un nacionalisme ultramuntà o d’una mentalitat colonial, i que sigui sorprenent la no existència de grups progessistes espanyols que estenguin la mà cap a Catalunya.

Mentre l’independentisme sigui un moviment de base, i l’unionisme estigui en mans de Cameron, Darling, Montoro o Wert, anem bé. Els nacionalistes escocesos han entès perfectament que el canvi de fronteres implica una regeneració política i social. Nosaltres també ho tenim clar?

2 comentaris

  1. Com m’agradaria poder dir que estic d’acord amb tu, perquè ja ens agradaria poder tenir un rival com els anglesos. La qüestió és que ni això. El nostre cas no és comparable al d’Escòcia. Perquè en el nostre cas l’adversari (per no dir una altra cosa) ens nega el dret a veu i vot. Per tant, si no ets unionista no surts a la foto.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s