Els immigrants suecs “roben” les feines als joves noruecs

Invasors suecs passant desapercebuts a Noruega

Una de les coses que més em va sorprendre quan vaig començar a treballar de mestre a Noruega és que molts dels meus alumnes treballen a temps parcial. Un parell de dies a la setmana van a netejar botigues, a servir al McDonalds, a fer llits d’hotel o a reposar productes als supermercats. Com que el preu per hora és correcte (entre 15 i 20 euros) i tampoc tenen altres despeses, així es paguen els estris tecnològics i les vacances amb els amics.

Una tradició encara més arrelada és la de les feines d’estiu, i la majoria dedica tres o quatre de les set setmanes de vacances escolars a treballar a temps parcial. Però aquests darrers anys la recerca d’aquestes feines no qualificades s’ha tornat més difícil per la competència dels joves suecs.

Suècia té un atur juvenil del 24% (comparat amb el 8% global), i això fa que molts joves vagin a buscar-se la vida al país veí. Actualment uns 80.000 suecs treballen a Noruega, la majoria en el sector de la restauració. És una xifra molt elevada, el segon grup immigrant després dels polonesos, i es nota sobretot a les grans ciutats. L’altre gran motiu d’emigració són els millors salaris, i això li està provocant problemes a Suècia per trobar treballadors al seu sector sanitari, més mal pagat.

El primer ministre suec, Fredrik Reinfeldt, ha declarat que està molt content per la manera com Noruega accepta la mà d’obra sueca, i que no està preocupat per si els joves del seu país es fan grans a casa dels veïns, perquè creu que els que emigren als 19 o 20 anys solen tornar quan arriben a la trentena. Bona manera de treure’s de sobre el problema de l’atur juvenil, deu pensar el polític.

Però malgrat aquest petit conflicte, no hi ha cap animadversió cap als joves suecs que busquen el seu futur a Noruega. En part perquè les dues cultures són germanes, i en part per motius pràctics. L’atur juvenil suec està causat per les nefastes polítiques socials que s’han implementat durant les dues legislatures de governs conservadors de Reinfeldt. Ara però qui té govern de dretes és Noruega, mentre que tot sembla indicar que aquest any Suècia virarà cap a l’esquerra. Per tant millor no dir res, no fos cas que d’aquí poc el flux migratori s’acabi invertint.