Els prínceps noruecs deceben el país

Els prínceps hereus Haakon i Mette-Marit, els prínceps Ingrid Alexandra i Severre Magnus, i el fill de Mette-Marit, Marius Borg

La portada del diari Dagbladet, el segon més llegit al país, no podia ser més clara. Sota una foto dels prínceps hereus i la seva família, el titular “S’allunyen de la gent”. Haakon i Mette-Marit han rebut aquest tracte perquè han decidit treure els seus dos fills de l’escola pública i inscriure’ls a la privada. A partir d’ara la princesa Ingrid Alexandra (10) anirà a l’Escola Internacional d’Oslo (amb un cost d’uns 12.000 euros l’any), i el príncep Sverre Magnus (8) a l’escola Montessori. Amb això han trencat la tradició segons la qual tota la família reial noruega s’educava al sistema públic.

La tempesta ha estat immediata, amb reaccions de totes bandes. En unes declaracions a la premsa, el príncep Haakon ha dit que és una decisió difícil, però que l’ha pres perquè és el millor pels seus fills, i tenint en compte que la princesa Ingrid Alexandra necessitarà un alt domini de l’anglès quan arribi a reina. La pregunta immediata ha estat: i la resta d’alumnes no aprenen anglès? Cal recordar que a Noruega l’establiment d’escoles privades està molt limitat, i més del 90% d’alumnes van a la pública.

Tant la primera ministra Erna Solberg com el ministre d’ensenyament, tots dos conservadors, han declinat comentar la notícia. En canvi des de l’esquerra s’ha atacat durament els prínceps, i un polític laborista ha declarat fins i tot que pot ser l’inici de la liquidació de la monarquia. Molts opinadors han remarcat que la gent vol una casa reial senzilla, i no tancada en un món elitista.

Amb aquesta notícia acabem un curs escolar intens, que va començar amb un nou govern que de moment no ha tocat les polítiques educatives (el sistema actual es va pactar entre dretes i esquerres el 2004), i ha estat marcat els darrers mesos per un conflicte laboral amb els mestres. Però la decisió dels prínceps és molt simbòlica, i veurem si tindrà conseqüències en el model escolar noruec… o en la popularitat de la monarquia.