Pompa, circumstància i austeritat

En la seva campanya a favor de Felip VI, molts mitjans de la casta fan servir les monarquies escandinaves com a exemples de països pròspers que mantenen aquesta institució. I és cert, a la rica i progressista Noruega la figura del rei té un enorme suport popular. El que no diuen aquests mitjans, però, és que si la família reial noruega es comportés com l’espanyola, avui Noruega seria una república.

Els reis de Noruega parlant amb la premsa després de visitar un municipi.

Els noruecs no volen que els reis siguin falsament campetxanos, que vagin en iots de luxe, o que visquin envoltats per les elits. Volen que siguin senzills, i que tinguin un estil de vida semblant a la gent: que vagin a esquiar a l’hivern, visitin escoles quan viatgen pel país, i s’aturin a fer un kaffe og kake (cafè i pastís) per parlar amb els ciutadans. La proximitat és fonamental, i això que el pobre rei Harald té el carisma i la capacitat de comunicació d’una gamba.

La foto més famosa d’un monarca noruec és la que teniu a continuació. Es va fer el desembre de 1973, en plena crisi del petroli, quan el govern havia prohibit la circulació de vehicles privats els caps de setmana per evitar el desabastiment. El rei Olav V, pare de l’actual, tenia la costum d’anar a passejar cada diumenge per les muntanyes que envolten Oslo, però no va voler mostrar cap privilegi. Per tant en lloc d’anar-hi en cotxe, va sortir del palau amb el seu gos i va agafar el tramvia com un noruec més. (Si sou suspicaços sobre l’existència de la foto, el rei havia fet el mateix la setmana anterior, i aquesta vegada un fotògraf estava preparat).

El rei Olav V (amb la gorra) parlant amb el revisor.

Aquesta senzillesa s’estén a la classe política, i en un altre article us vaig explicar com sempre s’esforcen per semblar normals. Però a més és habitual veure els ministres en bicicleta, o presentar-se a un acte conduint el seu cotxe i sense cap acompanyant. A Espanya qualsevol mediocre amb càrrec es creu amb el dret de tenir cotxe oficial, un entourage de quinze persones i que el tractin com el Papa de Roma. Només heu de veure com es comporta el director del museu Reina Sofía.

Per tant quan llegiu que els països del nord d’Europa (és a dir, “la Merkel”) volen imposar l’austeritat al díscols del sud, no oblideu mai que n’hi ha un altre tipus: l’austeritat de les mateixes elits. Però aquesta no la mencionen mai ni els nostres polítics ni els mitjans tradicionals. Ben curiós, no?