Frases de merda (6): “El descrèdit de la política”

La diuen els tertulians quan volen invocar el seny i la responsabilitat. La diuen alguns polítics quan ataquen els seus adversaris. La fan servir els periodistes quan constaten que res no ha canviat, i els vicis d’abans de la crisi es mantenen. És

“el descrèdit de la política”

Potser us estranyarà que la inclogui entre les FdM, perquè segurament hi estareu d’acord. Però aquesta és la trampa: el descrèdit no és de la política, és dels partits polítics.

Si el pecat capital del Règim del 78 va ser no trencar amb el franquisme, la principal tara d’aquest (fals) sistema democràtic és haver donat tot el poder a les cúpules dels partits. Aquestes ho controlen tot: els tres poders (hi incloc naturalment el judicial), els organismes fiscalitzadors de l’administració, els mitjans públics, etcètera. És una estructura bloquejada i impermeable, que no permet cap influència externa, i que set anys després de l’inici de la crisi, continua actuant de la mateixa manera. No és que el seu descrèdit davant de la població sigui total, és que no sé com encara hi ha gent que hi confia.

Ara bé: la PAH es política, la Via Catalana és política, la Plataforma en Defensa de l’Ebre, els fòrums alternatius, la monja Forcades i Autobús de Campanya són política; i no crec que a tots aquests moviments, siguin recents o més antics, se’ls pugui acusar d’haver caigut en el descrèdit que mencionava.

Així com durant anys es va fer creure que CiU = CAT, ara els càrrecs orgànics dels partits continuen imposant la idea que ells són els únics legitimats per fer política, i naturalment no és així. No hem de caure a la seva trampa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s