Torxes i forques contra Jordi Évole

Com els vilatans enfurismats de Frankenstein o Peter Grimes, una multitud ha agafat avui les forques i les torxes virtuals, i s’ha dirigit a les xarxes socials per linxar Jordi Évole. Fins ara el periodista rebia cada setmana els cops de la dreta espanyola, però aquesta vegada també s’hi ha afegit una part de l’esquerra. “Him who despises us / We’ll destroy / Our curse shall fall upon his evil day / We shall Tame his arrogance“, que canten a l’òpera de Britten.

Podríem discutir les virtuds i els defectes formals d’Operación Palace, però els atacs contra el fals documental són sobretot ideològics, i es basen en dos arguments diferents. Veiem-los.

1. Jordi Évole ha tacat el seu historial periodístic. Vivim en una societat on milers de periodistes fan de caps de premsa i community managers de partits polítics i empreses, amb l’objectiu d’imposar-nos les seves consignes. Molts d’altres s’empassen l’orgull i treballen a mitjans de comunicació on la manipulació i la mentida són la feina de cada dia (i en alguns casos encara són tractats d’herois). Llavors ve Évole, fa una obra de ficció, ens explica com ha alterat la realitat i els testimonis, i és ell a qui acusen de mal professional! El súmmum de la hipocresia és llegir articles indignadíssims a El País, aquest pamflet que publica portades amb els immigrants de Ceuta i “el desafío soberanista de Mas”.

Alguns també critiquen Évole per no haver intentat desemmascarar els autèntics responsables del 23-F, i diuen que a partir d’ara ja no tindran la mateixa opinió de Salvados. Es tracta de posar una responsabilitat sobre aquest periodista que de fet no té, i que recau molt més sobre els de la generació anterior, els que ho van viure en directe (i per això era patètica la total indignació de Lluís Foix). El més trist d’aquest argument és que en el fons considera Évole, o com a mínim ho feia fins ara, com a l’únic professional competent als mitjans espanyols.

2. El 23-F no es pot frivolitzar. Em pensava que Ernst Lubitsch, Mel Brooks, Berlanga o els Monty Python havien demostrat sobradament que es pot fer humor fins i tot dels moments més bèsties o sagrats de la humanitat. Un director jueu pot fer ballar coristes dibuixant l’esvàstica nazi, però la història d’Espanya és massa transcendent, massa important com per fer-ne la més mínima conyeta. Fora bromes, tots seriosos! Lamentablement la moda d’imposar límits i tabús és una tendència arrelada tant a la dreta com a l’esquerra (el catolicisme i l’estalinisme marquen molt), i contra la qual espero que cada cop més gent s’hi rebel·li.

Felicitem-nos doncs per aquesta Operació Palace, no tant pel document en si sinó per la manera com moltíssima gent ha quedat retratada. Només per això, un cop més la meva admiració cap a Évole.

3 comentaris

  1. Totalment d’acord, jo tinc ja una edad,en el seu dia el 23 F jo tenía tres criatures petites, un pare republicá fins la médula i recordo la meva por, i trobo molt ridícul que algunes persones s’hagin ofés per un programa de televisió plé d’enginy i perfecte amb les formes, jo m’ho vaig passar pipa, em va enganxar i també em va enganyar gran part part del programa, després,al final un bon tip de riure i esclatar la mateixa frase més d’una vegada : Quin cabronás!!!!! aixó si, amb carinyo doncs vaig passar una bona estona disfrutant de ” AUTÉNTICA i BONA TELEVISIÓ”, Gràcies Jordi, felicitacions a tot l’equip.

    1. El moment en què Garci diu que la sortida dels guàrdies civils és un homenatge a “La finestra indiscreta” hauria de passar a la petita història de la televisió. El tip de riure que es vam fotre després suposo que va ser antològic.

  2. No el vaig veure però me la bufen les dues espanyes, els carlistes, els borbons, els republicans, els cristians, els jueus i tota la tropa que vulgui impossar la seva doctrina. L’ésser humà és lliure i únic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s