Polítics escandinaus fent coses normals

Aquesta és una de les fotos més vergonyoses que la pseudodemocràcia espanyola. El president Mariano Rajoy convocant la premsa per celebrar el final de les vacances d’estiu amb una passejada. 800 metres en total, amb els periodistes a prou distància com per no poder formular preguntes, i un entourage de fidels del partit.

És el reflex del blindatge de la classe política, aïllada del poble per voluntat pròpia i per por a represàlies, i que també es manifesta en un ús nefast de les xarxes socials. En lloc de fer-les servir per donar una sensació de proximitat, molts es limiten a cedir-les a community managers per llançar consignes, fet que acaba amb casos tan grotescos com el de Pere Navarro i el seu tuit.

Al nord d’Europa en canvi es considera que els polítics han de ser persones normals que fan coses normals. Ni la gent acceptaria una major distància, ni suposo que ells mateixos voldrien viure en una gàbia. Per demostrar doncs que no són tan diferents dels seus ciutadans, sovint pengen fotos del seu temps lliure a les xarxes. Us proposo fer-ne un petit recorregut.

Comencem per l’actual primera ministra, Erna Solberg, del partit conservador. Aquí la tenim anant på tur (d’excursió) pels voltants de Kristiansand. L’home és un empresari del sector del lleure.

La seva sòcia, la populista Siv Jensen, és una gran aficionada als esports de muntanya. L’abril de l’any passat va dedicar un dia a la pesca al gel.

L’Audun Lysbakken és el líder dels ecosocialistes. A la campanya electoral va anar al nord del país per oposar-se a les prospeccions petrolíferes a les Lofoten, i va aprofitar per pescar una mica.

La Trine Skei Grande, líder del partit liberal, va participar en una campanya a favor del retorn dels envasos. Impensable en el cas espanyol… sobretot perquè uns forts interessos privats impedeixen que s’implanti aquest sistema.

La Liv Signe Navarsette, del partit de centre, gaudint d’un dia de sol amb la família.

El demòcrata-cristià Knut Arild Hareide és pare recent, i aquesta és la felicitació de Nadal que va enviar. Tot i que de fet no ens desitja un “Bon Nadal” (God jul) sinó un “Nadal groc” (Gul jul), que és el color del partit… i dels seus mitjons.

Potser la més impactant de totes: l’exprimer ministre Jens Stoltenberg en el moment de presentar la renúncia després de perdre les eleccions. El missatge: “Estimats amics, gràcies per aquests fantàstics vuit anys!”.

Aquesta foto és del diari Aftenposten, i el retratat és Jonas Gahr Støre, durant vuit anys ministre d’exteriors del govern d’esquerres, i ara diputat ras al Parlament. El van agafar dinant pa amb brunost (formatge marró) i bebent un got de llet, com centenars de milers de compatriotes seus a la mateixa hora. Atenció també als mobles, típicament escandinaus.

X

I la darrera imatge és d’aquesta setmana. Un veí molt sorprès va fotografiar la primera ministra danesa Helle Thorning-Schmidt (famosa pel selfie amb Obama i Cameron) traient la neu davant de casa seva a les quatre de la tarda.

Polítics fent coses normals. Realment, i si ens ho parem a pensar, no costa tant.