L’esquerra rància

Diu el diccionari que l’esquerra és la posició ideològica favorable a la modificació de les estructures socials i a la igualtat entre individus. El canvi és per tant un dels seus trets característics, així com l’adaptació als nous reptes que van sorgint. Ara bé, entre els molts problemes que té el progressisme (des de la desunió secular fins a la trampa de “tots som classe mitjana” que va imposar la dreta), n’hi ha un que em preocupa especialment. Parlo de l’esquerra que, satisfeta dels seus dogmes i opinions, i refugiada a l’espai polític que ha tingut durant trenta anys, es fossilitza i es nega a entomar els canvis socials. Jo en dic l’esquerra rància, i lamentablement és transversal a tots els partits, tan catalans com espanyols.

Per exemple, quan fa uns mesos vaig publicar el meu article sobre la Generació T, curiosament la majoria de crítiques em van venir des del progressisme amb aquest argument: no hi ha conflicte generacional, únicament existeix la lluita de classes. Una actitud reduccionista que em va recordar les dificultats que han tingut el feminisme o l’ecologisme per entrar en certs sectors de l’esquerra.

Ara bé, allò que ha alterat els membres de l’esquerra rància han estat dos fenomens que han vingut alhora, i que han posat en perill la capelleta que han tingut des del 1978.

Primer la crisi, que ha agreujat el desprestigi de la política i ha mostrat una evidència: que l’esquerra tradicional ha estat trenta anys a les institucions, i ha tingut representants electes, asessors dubtosos o membres als consells de les caixes, exactament igual que la dreta. Això ha fet sorgir molts moviments externs que lluiten per aconseguir millores socials al marge dels partits, però quan aquests es transformen en plataformes polítiques i proposen participar a les eleccions (es diguin CUP, Procés Constituent, Compromís o fins i tot Ciutadans), l’esquerra rància se sent amenaçada perquè veu perillar el seu tros del pastís.

Llavors comencen les insinuacions i els comentaris en contra, una actitud ridícula que sembla pròpia d’un atac de banyes. Tants anys perseguint la pubilla, i ara ve el de les rastes i se la lliga! I quan per exemple David Fernàndez insulta merescudament els directius de les caixes al Parlament, l’esquerra tradicional no pot dir res sobre això, perquè ells hi eren i van acceptar apujar-los el sou. Per tant què fan? Com si fossin el dels semàfors de La Vanguardia, criden contra Fernàndez per perdre les formes.

L’altre motiu de desconcert és el procés sobiranista, i aquí fan servir una lògica gairebé preescolar: com que CiU defensa la independència, i CiU és dolenta, llavors la independència és dolenta. En la seva (legítima i necessària) croada anticonvergent, no veuen arguments com ara que un poder pròxim és més fàcilment fiscalitzable, i acaven abraçant idees més pròpies de 13tv o de la CEOE. I si el crit de “racista!” ha estat el gran argument per no poder parlar de la immigració i les seves conseqüències socials, sembla que ara volen imposar el d'”etnicista!” per anar en contra del procés.

En fi, suposo els membres de l’esquerra rància que llegeixin aquest article no l’entendran, sinó que s’ho miraran amb una actitud molt seva: la condescendència. Nosaltres tenim la raó i tots els altres estan equivocats! Encara que ens quedem sols, no ens guanyaran!

Hi ha gent que contra en Pujol vivia molt millor.

4 comentaris

  1. No fa gaires dies vaig escriure un comentari al mur del Facebook d’una amiga socialista inquieta (que també deu voler dir crítica) i un conegut seu, d’aquells de Nicaragua (carrer) de socarrel, com que el comentari era més aviat crític no va saber contrarestar-lo d’altra manera que titllant-me de classista, això sí, vestint-lo amb aquell discurs tan buit com teòric que sembla aprés de memòria i que denota una distància irrecuperable amb la realitat.
    Han perdut el nord i molts encara no ho saben

    1. D’aquests n’hi ha molts, s’han quedat al 1985 i no han vist que el país ha canviat. Això sí, els del PSC a més hi han afegit l’element de farsa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s