La Yasmin es treu el hijab

La Yasmin Hadafow és una noruega musulmana (com es defineix ella mateixa) de 17 anys que viu a Bø, al nord del país. Va néixer a l’Aràbia Saudita de pare somali, va perdre la mare molt jove, i quan en tenia 6 va arribar a Noruega com a refugiada amb la seva família. Fa uns dies una professora de la Yasmin va posar un exercici al seu grup: fer un vídeo amb el títol “la realitat”. La noia, amb la seva companya de classe Amanda Ingebrigtsen, va decidir tractar un tema que l’afectava directament.

I és que fa tres anys que la Yasmin feia cada dia al mateix. Sortia de casa amb el hijab, el vel islàmic, perquè el seu pare, la seva madrastra i els seus germans volien que se’l posés; però de camí a la parada de l’autobús se’l treia, i d’amagat de la seva família anava a l’escola o per la ciutat sense el mocador. El vídeo va servir per tant per comunicar-los la seva decisió de prescindir-ne, i alhora és una apassionant reflexió sobre la condició de dona, musulmana i jove a Noruega.

El document es va penjar a Youtube i ha tingut difusió a la televisió pública NRK (font). Lamentablement només és en noruec, tot i que les imatges tenen una gran força.

El pare es va sentir inicialment decebut de l’engany de la filla, i al vídeo defensa que ser una bona musulmana implica fer cas als progenitors, però ara li dóna suport. L’home ha rebut comentaris negatius de la comunitat musulmana, però la Yasmin es defensa diguent que aquests no la veuen com una persona, sinó com una dona somali sense vel.

Un dels suports més forts que ha rebut la Yasmin és de l’estudiant de psicologia i blocaire Sona Bashash (noruega d’origen afganès). En un article recent (font) Bashash afirma que les proclames de lliure elecció del vel són pura publicitat, perquè en realitat hi ha una imposició social, i que els arguments sexuals que es donen (així s’eviten mirades dels homes i per tant violacions) són perversos.

El vídeo porta sobretot una reflexió sobre la identitat quan es viu entre dues cultures. Gerd Fleischer, de l’assocació d’ajuda als refugiats, explica en una entrevista (font) que s’ha trobat amb moltíssimes noies musulmanes plorant perquè eren pressionades per la família per posar-se el vel, malgrat elles estar-hi en contra. Fleischer admira la sinceritat i la força del gest de la Yasmin, i espera que pugui servir de model per a altres.

Tot plegat una història apassionant que ha sorgit d’un exercici escolar: no es pot demanar més del sistema educatiu.

Un comentari

  1. Instructiu: em recorda el cas de la noia iemení, de tan sols 14 anys, em sembla recordar, que e sva negar a casar-se amb el vellard que el clan li havia encolomat des dels 8. Va fer la volta al món, el cas, però, quan les càmeres van desaparèixer, ella també. Esperem que a Noruega les coses vagin diferents. Merci pel post.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s