Les senyores de la neteja també opinen

La setmana passada tots els que integrem el meu institut vam anar a fer una estada de dos dies a Åre, a l’altra banda de la frontera amb Suècia, per discutir el pla pedagògic que s’hi implantarà en els propers anys. Es tractava de reflexionar sobre l’estat actual del centre, detectar-ne les fortaleses i les debilitats, i fer propostes de millora. El professor d’universitat que va guiar la trobada ens va deixar clar que tenir un personal que rema en la mateixa direcció fa millorar la nostra qualitat educativa – i això implica crear el pla conjuntament.

Quan he dit que tots els que integrem l’institut vam anar a l’estada, em referia a tots els treballadors. Direcció i professorat, sí, però també el personal d’informàtica, de consergeria, d’administració, de neteja i de la cantina.

Potser alguns us preguntareu: l’equip que neteja el nostre institut (format per sis senyores i un senyor) opina sobre el pla pedagògic de l’escola? Doncs sí, i tots ells van formar part de les discussions en grup i de la redacció de les conclusions. Això, que amb la mentalitat noruega és normal però amb la nostra no tant, es deu a tres motius.

Primer, l’educació a l’escola no es limita a allò que passa a les aules, i ha de continuar durant tot el temps que els nois i noies romanen al centre, que són força hores. L’ordre i la neteja, o el comportament a la cantina, són aspectes fonamentals. Segon, aquestes persones ens observen cada dia a mestres i professors, i per tant són un recurs molt valuós a l’hora d’opinar del funcionament de l’institut.

I tercer i més important, hi ha el que jo anomeno el Mecanisme. A la societat noruega es considera que tothom forma part d’un engranatge que la fa funcionar, i que s’ha de valorar cadascuna de les peces; i per més senzilles que puguin ser, totes són imprescindibles. Jo per explicar-ho sempre poso el mateix exemple. Si el director i el sotsdirector del meu institut marxen un mes de meditació al Tibet, la meva feina de mestre no es veurà gens alterada. Però si l’equip de neteja no es presenta durant cinc dies, hem de clausurar les instal·lacions. Vist per tant que són una gent fonamental, és evident que cal donar-los veu.