Mossos d’Esquadra: un problema de formació?

Cada cert temps a casa nostra es generen debats sobre les actuacions dels Mossos d’Esquadra, la seva manca de professionalitat i les conseqüències a vegades fatals que se’n deriven. Normalment no se’n treu l’aigua clara, i jo mateix acabo basculant entre el rebuig a tots aquells que insinuen que dubtar dels mossos és com atacar Catalunya, i la suspicàcia de no trobar notícies similars sobre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Dit això, permeteu-me un apunt en condició de mestre i emigrat al fiord.

Per ser policia a Noruega cal fer una carrera universitària de tres anys en un dels quatre centres que té la Politihøgskolen al país. És el que ara s’anomena un grau (o bachelor).

Això té dues conseqüències. Primer, tots els aspirants han de tenir el títol de batxillerat, exactament igual com si volguessin estudiar medicina, enginyeria o filosofia. Segon, la formació és molt més llarga: un primer any teòric, un segon íntegrament de pràctiques i un tercer mixt. I després, mentre es treballa, es pot fer el màster per especialitzar-se. Afegiu a les diferències que aquí els policies no són funcionaris, exactament com passa amb els mestres, els metges o els administratius.

A Catalunya els mossos i caporals tenen una categoria funcionarial C2, cosa que vol dir que amb l’ESO en fan prou; i el curs de formació bàsica per a policies és molt més breu, un any escolar de meitats d’octubre a meitats de juliol.

Explicaria això el comportament a vegades dubtós dels mossos d’esquadra? Una manca d’una major formació ha posat en risc la seva professionalitat? S’hauria hagut de demanar un títol superior d’accés que no fos només l’educació obligatòria? I sobretot, podria ser que els polítics prioritzessin omplir la plantilla com abans millor i no es van assegurar que tothom que hi entrava fos adequat?

Anuari Media.cat: Onze morts en detencions a comissaries (2012)