A Noruega, la moda de la televisió lenta

El juny de 2011 el segon canal de la televisió pública noruega (NRK2) va emetre un programa molt especial. Va posar les càmeres en un vaixell del Hurtigruten, i va donar en directe tota la ruta des de Bergen, al sud-oest del país, fins a Kirkenes, a la frontera amb Rússia. Més de 134 hores d’un programa que consistia bàsicament en imatges de fiords i del mar, amb petites escenes de la gent que saludava des de casa seva, de les recepcions als ports i d’alguna entrevista a la tripulació.

El programa, que encara podeu veure sencer a la seva web, va ser un èxit esclatant, amb audiències mitjanes d’un 30%. La televisió pública havia fet un experiment semblant el 2009 posant les càmeres al sostre d’un tren Oslo-Bergen, però aquest viatge havia durat només 7 hores i no els més de 5 dies del vaixell.

El 13 de febrer d’enguany es va emetre la “nit nacional de la llenya” (Nasjonal vedkveld), que va consistir en un programa de 4 hores amb gent tallant arbres (bàsicament bedoll) i apilonant i emmagatzemant la llenya, seguit de 8 hores en directe enfocant una llar de foc a Bergen. 1,2 milions de noruecs van veure en un moment o altre el programa, i la notícia va sortir al New York Times. Dit això, també es van rebre uns 600 correus de protesta per la manera suposadament incorrecta com s’havien apilonat els troncs.

I el proper 1 de novembre hi haurà el nou repte: la nit de fer punt, amb l’eloqüent subtítol de De l’ovella al jersei. Suposo que no en cal cap descripció.

Funcionaria això a casa nostra? Posar una càmera sobre un tren Barcelona – Puigcerdà seria realment emocionant, amb totes les incidències, aturades i descarrilaments que s’hi produeixen. I ara mateix es podria donar en directe tota una nit en una casa d’Alcanar. Quan hi haurà el terratrèmol? Cauran els quadres? Aquí TV3 ha badat molt.