Per què l’esquerra no omple tant com la Via Catalana?

Han passat quinze dies des de la Via Catalana de l’11 de setembre, i encara espero que algú faci una anàlisi seriosa del seu èxit esclatant, sobretot comparat amb totes les altres protestes socials. Dit clarament: per què a la Via hi van anar milió i mig de catalans, i en canvi a molts actes organitzats per l’esquerra (en contra de les reformes i retallades) només uns pocs milers? Us ofereixo unes quantes possibles respostes.

1. Perquè els mitjans de comunicació no hi acompanyen

Les manifestacions de l’esquerra sovint queden amagades o s’ignoren, mentre que la Via Catalana va tenir al darrera bona part de l’espai mediàtic català. És cert. Ara bé, si penséssim que aquesta és l’única justificació ens equivocaríem. Seguim doncs.

2. Perquè la identitat sí és important

Hi ha un discurs de certa esquerra, molt “PSC anys 90” per entendre’ns (amb epicentre al CCCB) que sempre ha considerat que la identitat nacional és una cosa poc important, romàntica o folklòrica, i que el que cal és estendre el cosmopolitisme, etcètera. És un discurs políticament interessat però també poc realista, perquè va en contra del que ens expliquen la psicologia i la sociologia; i la Via Catalana va demostrar que a la majoria de la gent sí li importa el seu país. A banda que és molt fàcil declarar-se ciutadà del món amb un estat que t’empara, i quan no has de donar explicacions sobre el teu origen.

3. Pels problemes de l’esquerra

Ara mateix podem distingir dos grans tipus de moviments d’esquerres: la tradicional, que existeix dels dels inicis del règim democràtic i hi ha participat activament (CCOO, UGT, ICV…) i l’alternativa, la que els darrers anys ha sorgit amb força o ha deixat de ser minoritària (CUP, Procés Constituent, moviments antiglobalitzadors…). És obvi que aquests darrers no tenen ni el poder de convocatòria ni els mecanismes necessaris que dóna el temps.

L’esquerra tradicional, en canvi, crec que ha perdut legitimitat a ulls de molts ciutadans. Primer, perquè com he dit ha participat en el règim actual i a vegades també ha actuat com a casta. I segon, per un parell de temes incòmodes dels quals es parla poc en obert, però que provoquen un gran ressentiment a la gent. Parlo de la immigració de ciutadans de països pobres que va fomentar la dreta per enfonsar salaris i conquestes socials, però que va ser legitimada per l’esquerra (papers per a tothom, etcètera). I parlo de la brutal esquerda en drets socials i laborals entre les generacions més veteranes (majors de 45 anys) i les més joves. Els sindicats sobretot han defensat l’estatus de les primeres, condemnant a la precarietat a les altres.

4. Per la manca d’un discurs positiu

És molt cansat anar sempre en contra de: de les retallades, de la reforma laboral, de la pèrdua de drets. Hi ha un moment, especialment si els resultats són minsos, en què guanya la fatiga i hi ha la temptació de quedar-se a casa i procurar només per un mateix.

La Via Catalana, en canvi, es basa en un missatge positiu. Més o menys realista, utòpic o temerari, això va a gustos, però en un moment de tanta crisi moral i anímica, dóna un camí d’esperança. És significatiu que aquest és el mateix missatge que ha llançat recentment el papa Francesc per a l’Església: no es pot estar sempre fent mala cara, perquè la gent n’acaba tipa.

Conclusions

Amb aquest article no vull anar en contra dels moviments progressistes, que fan una gran feina i han de lluitar contra unes forces molt poderoses. Però si una cosa ens ha mostrat la Via Catalana és que tenim un país amb una societat civil que funciona i disposat a implicar-se. Com es pot canalitzar aquesta energia per construir una societat millor? Aquesta és la fòrmula que cal trobar.