La dreta guanya les eleccions escolars noruegues

Un fet interessant del sistema escolar noruec és que la vida política hi és present. Sovint al vestíbul del meu institut hi ha membres de les joventuts dels partits polítics informant del què fan, i alguns dels meus alumnes en són membres actius. L’explicació de la història de cada partit i la seva ideologia forma part del temari de l’assignatura de ciències socials.

A finals dels anys 80, i per tal de fomentar la participació democràtica dels alumnes, es va implantar l’anomenat skolevalg als instituts, que són unes eleccions de “prova”. Els alumnes (de 16 a 19 anys) voten en secret talment com unes eleccions convencionals, tot i que evidentment els resultats només tenen un valor simbòlic.

Aquest any hi han participat més de 130.000 alumnes de 390 escoles, i la gran novetat és que per primer cop el Partit Conservador (Høyre, H) ha guanyat, anticipant l’onada blava que arribarà dilluns que ve. El segon més votat ha estat el Partit Laborista (Arbeidersparti, A) i el tercer els populistes del Partit del Progrés (Fremskrittsparti, Frp). Després, i molt per sota del 10%, ja vénen els liberals (V), els ecosocialistes (SV) i el Partit Pirata (PIR). La suma del bloc de dretes arriba al 53,7% dels vots.

skolevalg

L’evolució del vot de l’alumnat ha estat espectacular. Durant els anys 90, i fins el 2001, aquestes eleccions les guanyaven o bé els ecosocialistes o bé els laboristes. El 2003 va resultar guanyador el Partit del Progrés, que va repetir victòria el 2005 i el 2009 (l’skolevalg es fa per les generals i les municipals/regionals). El 2007 i 2011 van triomfar els laboristes. L’enfonsament dels partits més d’esquerra i alternatius, en canvi, ha estat total.

El Trøndelag, la regió on visc, sempre ha estat un bastió del centre-esquerra, i al meu institut hi han guanyat clarament els laboristes. És significatiu però que tant a les illes del fiord de Trondheim, molt pròsperes per les piscifactories de salmó, com als instituts amb majoria d’alumnes de formació professional, és el Partit del Progrés el vencedor. L’esquerra guanya sobretot als instituts de batxillerat urbans.

La conclusió evident sembla ser que els nois i noies noruecs voten més o menys allò que voten els seus pares. Som a una mala època per a les idees alternatives, o és resultat de viure en un país amb pocs problemes?