Un anunci electoral amb resposta

El proper dilluns 9 de setembre se celebren les eleccions generals a Noruega, i en faré alguna crònica al bloc. Aquesta és la primera.

El senyor Olav Thon és conegut per tres coses: per ser l’amo de la cadena d’hotels Thon i l’home més ric de Noruega; per seguir controlant les regnes del negoci malgrat tenir 90 anys; i per la gorra vermella que sempre porta.

Fa uns dies el senyor Thon va pagar de la seva butxaca un anunci als principals diaris del país on declara que votarà el populista Partit del Progrés (Fremskrittspartiet), Aquí el teniu:

Thon dóna els motius de la votació, entre d’altres: menys burocràcia, més possibilitats per als joves de construir el seu futur, una política d’immigració més estricta i, en general, un suport a la iniciativa personal. També recorda que votar aquest partit farà que els seus probables aliats conservadors duguin a terme una política més de dretes. Finalment desitja a tothom unes bones eleccions.

Però aquest anunci va tenir resposta. Pocs dies després va sortir als diaris un altre anunci protagonitzat per quatre treballadores de Thon Hotels:

El text diu així: “Hola, Olav Thon! Hem netejat als teus hotels durant 20 anys. És la nostra suor la que t’ha fet ric. Nosaltres no votarem el Partit del Progrés”.

Les dones, amb una experiència entre 17 i 26 anys a la cadena, expliquen que després de l’externalització del servei de neteja les seves condicions laborals han empitjorat molt, i temen que el Partit del Progrés afavorirà el dumping social.

L’anunci ha estat pagat pel partit Rødt (Vermell, comunistes), però les dones afirmen que tampoc els votaran. Només una de les quatre, per cert, és representant sindical, la resta són treballadores sense càrrec.

Aquests anuncis són significatius perquè el gran dubte de les properes eleccions és si el Partit del Progrés entrarà a la coalició de dretes, o bé conservadors, cristiano-demòcrates i liberals en faran prou sense ells. El resultat, dilluns que ve.