La prohibició de la mendicitat, al centre del debat polític

Falten cinc mesos per les eleccions generals a Noruega, i un tema s’ha col·locat en el centre del debat polític, generalment monopolitzat per les tres E (educació, energia, Europa): s’ha de prohibir un altre cop la mendicitat als carrers?

Fa poc ja vaig parlar de la situació a Trondheim, on les estadístiques de delinqüència s’han disparat. Ara bé, el centre de la polèmica és a Oslo. L’estiu passat l’ajuntament va calcular que havien passat per la ciutat uns 2000 captaires, i en un sol dia en van comptar 194. Set d’aquests eren noruecs, la resta eren gitanos romanesos. La policia de la capital avisa que s’espera una arribada encara més gran de captaires per a l’estiu, i que aquesta activitat està relacionada amb el carterisme i la petita delinqüència. Per això ha suggerit que la mendicitat passi a ser il·legal, com ja ho havia estat de 1907 a 2006.

És una matèria complexa, en un país gens acostumat a veure la pobresa als carrers, i en aquests casos sempre vinculada al consum d’alcohol o d’altres drogues. L’estat del benestar és tan potent que assegura una existència digna a tots els seus habitants, però què passa amb els que vénen de fora?

El debat està totalment centrat en un col·lectiu, el gitano, amb un estigma social molt clar, i amb un passat que avergonyeix el país: un centenar d’ells van ser deportats a camps de concentració alemanys durant l’ocupació nazi, i es calcula que, fins els anys seixanta, uns 2000 nens van ser trets de les seves famílies i donats en adopció per ser convertits en noruecs “normals”. Que ells són els protagonistes es comprova fent una cerca a la web de l’Aftenposten, el principal diari del país. Si la paraula romfolk (la gent romaní) tenia 27 entrades el 2010 i 16 el 2011, el 2012 es va disparar fins les 143 i aquest 2013 ja en portem 90. Totes les notícies estan vinculades a la petita delinqüència, a l’ocupació d’espais públics o edificis buits, i als ràpids desallotjaments per part de la policia.

Els polítics mentrestant es passen la pilota els uns als altres. El govern d’esquerres es nega a canviar la situació actual, mentre que l’ajuntament conservador d’Oslo opta per la prohibició, tot i que ho deixa en mans de l’estat. Aquest ha ofert recursos econòmics addicionals, que l’ajuntament no ha acceptat.

El suport als nous immigrants romanesos és escàs, i només el partit ecosocialista (ara al govern) ha reclamat recursos per a poder allotjar-los. L’ONG que més s’ha ocupat del tema, Folk er folk (la gent és gent), ha estat acusada de convertir aquesta activitat en una feia per al seu líder, i d’irregularitats econòmiques. Això en un país on SOS Racisme va quedar totalment desprestigiat quan es va saber que la seva cúpula havia inflat el cens d’afiliats per cobrar més ajuts públics.

Per si fos poc, les declaracions de molts gitanos romanesos en el sentit que, tot i les condicions precàries, viuen millor a Noruega que al seu país d’origen ha encès encara més l’altre gran debat de la campanya: si Noruega ha de romandre o no dins de l’Espai Econòmic Europeu. Els partits euroescèptics recorden que s’han transferit milers de milions de corones als països pobres, però això no sembla que hagi ajudat els seus habitants. Té sentit seguir pagant si llavors aquests emigren igualment cap el nord?

Una enquesta recent indica que el 60% dels noruecs estan a favor de recuperar la prohibició de la mendicitat, i que són majoria entre els votants de la majoria dels partits, inclòs el laborista. Depenent del que passi aquest estiu a les principals ciutats del país, la victòria del bloc conservador a les eleccions es pot fer encara més inevitable.