Corrupció ministerial a Noruega

A vegades pot semblar que a Noruega tot són flors i violes, i que la corrupció és inexistent. Però no és així. En els darrers anys hi ha hagut alguns casos dignes de menció, i que han posat en dubte l’estabilitat de la democràcia. Per no estendre’m en centraré en el tripartit de centre-esquerra que ha governat el país des de 2005.

1. El 2008 es va saber que Åslaug Marie Haga, líder del partit centrista i ministra del petroli, tenia a la seva casa d’estiu un moll de fusta per amarrar-hi la barca, però pel qual no havia demanat permís en el moment de construir-lo deu anys abans. A més també havia llogat un magatzem de 34 m2 de forma irregular. La ministra va reconèixer que això era un exemple pèssim, i que no tenia disculpa. Poc després va dimitir de tots els seus càrrecs al govern i al partit. En aquest link podeu veure la casa.

2. També el 2008 la ministra d’infància i igualtat, la laborista Manuela Ramin-Osmundsen, va decidir nomenar l’advocada Ida Hjort Kraby com a defensora del menor. Aquest càrrec, un dels pocs amb rang funcionarial, se solia renovar excepte en casos especials. L’escàndol es va produir quan es va saber que Ramin-Osmundsen i Kraby eren amigues i havien estat companyes de facultat. La ministra va dimitir poc després, i Kraby no va ocupar el seu nou càrrec.

3. El passat 2012 es va saber que Audun Lysbakken, ministre d’infància i igualtat i jove promesa del partit ecosocialista SV, havia assignat malament alguns ajuts del ministeri amb un clar conflicte d’interessos. El principal problema era una subvenció de 20.000 euros a una associació femenina vinculada a les juventuts del seu partit, i que s’havia donat sense concurs públic. Lysbakken va dimitir com a ministre, tot i que no com a parlamentari.

Tres ministres dimitits a Noruega per casos de corrupció des de 2005, en comparació amb els zero que hi ha hagut a Espanya. Això indica sense dubte que Noruega és un país molt més corrupte… no?