Crisiturisme (15): el palau de congressos de Plasencia

Monument: Palacio de Congresos del Berrocal
Localització: Plasencia (Cáceres). 41.002 habitants
Innauguració: ?
Cost: 18 milions d’euros (de moment)

Quants palaus de congressos creieu que hi ha funcionant a Extremadura, una comunitat amb poc més d’un milió d’habitants? Un? Dos? Cap? La resposta correcta és tres, perquè si hi ha tres ciutats més o menys grans (Cáceres, Badajoz i Mérida), cal que cadascuna tingui un palau. No fos cas que ens barallem.

Ara quants congressos estatals o internacionals creieu que hi va haver a Extremadura el 2011? La xifra aquí és quatre (font). Per tant la regió té tres palaus per a quatre congressos. Un excés? Els polítics no ho deuen creure així, perquè a Extremadura se n’estan construint més: un a Plasencia, un a Villanueva de la Serena i un a Cabrero.

Com que parlar dels tres (o dels sis) portaria molta feina, avui em centraré en el de Plasencia. Aquí en teniu la foto:

El projecte és dels arquitectes Selgas-Cano, que descriuen l’edifici com un vaixell avarat a terra i pel qual s’hi accedirà des d’una passarel·la, i recobert per una malla semitransparent d’un material anomenat eften (font). L’interior ha de tenir una sala principal amb lloc per a 1000 localitats, una més petita per a 300, una sala d’exposicions, etcètera. En total la superfície prevista és de 11.388 metres quadrats.

La primera pedra la va posar el 2006 la llavors alcaldessa socialista Elia María Blanco Barbero, que va descriure el projecte com a “la gran ambición que necesita Plasencia“, i ajudaria la ciutat a convertir-se en la capital turística d’Extremadura (font). El termini d’execució previst era d’any i mig, amb un pressupost total de 13 milions d’euros.

No cal explicar amb detall tota la història que justifica que, 7 anys després, l’obra encara no s’ha innaugurat (ara diuen a finals de 2013), tot i que ja s’hi porten gastats 18 milions d’euros. Fins i tot el nou alcalde del PP, Fernando Pizarro, va dir que es desentenia del projecte i que l’Ajuntament no pensava pagar-ne el manteniment (font).

I com a reflexió final, sabeu quin motiu donen els responsables dels palaus de congressos extremenys del seu poc èxit? Doncs sí senyor, del fet que la regió encara no té AVE i a l’aeroport de Badajoz hi aterren pocs vols. Literalment: “Zaragoza se ha llevado muchos congresos desde que tiene el AVE; Barcelona, uno de los primeros destinos nacionales, cuenta con un aeropuerto de primera línea. Nosotros carecemos de esas infraestructuras que deberían ir paralelas a la construcción de los palacios de congresos” (font). Exacte, la gent voldria anar a Plasencia, però només troben vols a El Prat.

En resum, un destí turístic ideal per a tota la família (però de moment porteu el casc).