Frases de merda (5): “No aporteu solucions”

La frase de merda d’avui és força exclusiva dels polítics, tot i que també la fan servir els periodistes i tertulians a sou dels poderosos. Se sol utilitzar per desmuntar els arguments crítics de la societat civil, normalment amb un to condescendent. Una formulació típica és:

“Aquesta gent es limita a criticar i no aporta solucions”

I així, amb aquesta FdM, es desprestigia el contrari i se’l situa intel·lectualment en un nivell inferior.

Molts dels nostres polítics pensen que tenen el càrrec per mandat diví o privilegi de casta. Obliden que són treballadors que reben un sou públic per gestionar els recursos comuns i solucionar els problemes econòmics i socials. Sou que, naturalment, prové de tota la població via impostos. Per tant que un polític acusi un ciutadà crític de no aportar solucions és com si un bomber es queixés que les persones atrapades en un incendi no li diguessin el que ha de fer; o que un metge volgués que els pacients li donessin el diagnòstic i el tractament.

La frase és especialment perversa perquè sovint la societat civil sí que fa propostes, però el (fals) sistema democràtic actual no deixa cap marge d’actuació: totes les decisions han de passar necessàriament per polítics i parlaments. Els pocs referèndums que s’han fet han estat una pantomima, i les ILP ja sabem com acaben.

Per tant no tinguem por de la FdM d’avui i queixem-nos cada cop més i sense vergonya. I si algun polític de poc nivell ens diu que no donem cap solució, recordem-li que la primera que podríem prendre és acomiadar-lo per inepte.