El copagament sanitari a Noruega

Una de les sorpreses que es pot endur l’emigrant que viatja a Noruega és l’existència d’un copagament sanitari. Aquestes són algunes de les tarifes de 2013 (font):

  • Visita al metge de capçalera: 18 euros (dia) o 31 euros (nit)
  • Visita a l’especialista: 24 euros (dia) o 40 euros (nit)
  • Anàlisis: 6 euros
  • Radiografies: 29 euros
  • Hora al psicòleg: 41 euros

En queden naturalment exclosos els menors d’edat i alguns casos especials. La despesa sanitària màxima anual és de 274 euros, i a partir d’aquesta xifra es rep una targeta que permet anar al metge sense cap cost. Pel que fa als medicaments, són gratuïts aquells que es consideren imprescindibles per al  tractament, i la resta s’han de pagar (les receptes són de dos colors diferents).

Com sempre l’estat del benestar noruec es basa en un equilibri: hi ha una protecció molt extensa dels sectors més vulnerables (menors, pensionistes, malalts crònics, aturats), però alhora els adults sans han de fer una aportació obligatòria al sistema. Les xifres poden semblar altíssimes, però 274 euros/any són perfectament assumibles en un país on els sous són alts i l’atur és del 3%.

L’únic grup social que pot veure’s perjudicat és el dels immigrants. És per això que s’aconsella que els procedents de la UE vinguin amb la targeta sanitària europea, i així el país d’origen els retorna la despesa. Com ja vaig escriure l’altre dia, els immigrants irregulars no tenen dret a l’assistència sanitària, i els que sí tenen permís de residència són tractats com a noruecs.

Aquest copagament també indica que Noruega col·loca l’ensenyament per sobre la sanitat en les seves prioritats. L’educació sí es completament gratuïta, des de la llar d’infants a la universitat, i a la primària i a la secundària fins i tot el material escolar i els llibres de text no costen ni una corona als pares. Com sempre en aquest país, el més important són els nens.