La casta tertuliana, o com s’escampa una notícia

El meu article La casta tertuliana catalana: un recompte va ser de llarg el més llegit de la història del blog, i em va permetre comprovar com s’escampen les notícies a través de la xarxa. Avui us en passo l’informe.

L’estudi sobre els tertulians va ser resultat d’algun temps de reflexió sobre el tema, i d’un cap de setmana gripós que em va permetre fer el recompte. Per motius de temps tenia un abast molt limitat (només dues setmanes i set tertúlies), però oferia uns resultats que s’ajustaven a la intuïció que en tenia.

Vaig penjar l’article el dimecres 13 de febrer a les 11:18, i vaig fer-ne menció a la meva pàgina de facebook i al meu twitter. A diferència del que passa amb altres textos meus, aquest va ser ràpidament repiulat per dos periodistes:


L’enllaç al meu blog es va anar escampant via twitter, i a les 13:00 ja acumulava 450 visites. Els principals interessats eren periodistes amb un gran interès per les xarxes socials: @david_bassa, @qazcona, @silviacobo, @ToniHervas… I també es va enviar des d’àmbits vinculats a la CUP. No van faltar comentaris irònics i gent que li va reenviar a Toni Aira, guanyador al premi de tertulià més freqüent. També se’m va assenyalar un estudi similar de Joan Vallvé, o que Aira participava a altres tertúlies que no havia inclòs.A les 14:34h del mateix dimecres, e-notícies va publicar com a notícia principal l’article El ‘rei’ de les tertúlies, un resum del meu estudi (donant-lo per bo) que posava l’èmfasi en Toni Aira.

Al final del dia el meu bloc havia acumulat 1865 impactes, dels quals la majoria es van limitar a l’estudi. La segona pàgina més visitada va ser… L’autor, amb 130 impactes, i altres articles com Mai no serem Finlàndia no van superar la vintena. Com veieu per l’informe de wordpress, la majoria de visites van arribar via twitter, i l’impacte d’e-noticies, va ser molt més limitat.

L’endemà dijous, les visites van revifar amb un tuit de la popular periodista Mònica Planas:

A la tarda va ser VilaWeb la que es va fer ressò del meu text amb La casta tertuliana, un recompte de les cares més habituals als mitjans, un altre resum de l’estudi. Això va provocar noves visites al blog i moltes mencions a twitter. La xifra final d’impactes del dijous va ser de 913. El divendres, sense massa novetats, ja s’havia reduït a 429.

Les dades (fins el dilluns 18/02/2013):

  • El blog ha tingut 3355 impactes des de la publicació de l’article.
  • L’article ha tingut 2440 impactes, 185 likes de facebook i 173 tweets.
  • Les principals entrades al meu blog han estat via twitter (1354), facebook (405), VilaWeb (288) i e-noticies (129).
  • L’article d’e-notícies ha tingut 4230 lectures, 64 likes i 15 tweets.
  • L’article de VilaWeb ha tingut 54 likes i 47 tweets.
  • Des del dimecres he acumulat una trentena de nous seguidors a @desdelfiord i una desena a la pàgina de facebook.

Conclusions

Un article habitual del meu blog rep entre 100 i 200 visites el dia de la publicació, i s’escampa bàsicament via facebook. Aquest per tant va superar tots els rècords. Crec que el meu text tenia dos encerts: donar dades sense opinió (tot i que al principi vaig estar temptat de fer-ho), i triar el concepte “casta tertuliana” per al títol. A més tenir un nom destacat com Toni Aira va fer que l’article es personalitzés.

Al marge de dades, però, al meva conclusió és que hi havia moltes ganes de parlar del tema, i que els mateixos periodistes són els primers que manifesten un gran esgotament dels opinadors professionals. Les tertúlies continuaran pel seu baix cost i la seva popularitat, però està bé que durant un parell de dies se’n parlés.