Crisiturisme (14): el tramvia de Vélez-Málaga

Monument: Tramvia de Vélez-Málaga
Localització: Vélez-Málaga (Málaga). 78.467 habitants
Innauguració: 2006
Cost: 40 milions d’euros

L’11 d’octubre de 2006 es va innaugurar tramvia de Vélez-Málaga, a la Costa del Sol, el primer construït a Andalusia després de moltes dècades (font). El tramvia connectava el centre històric amb el nucli costanter de Torre del Mar, amb un recorregut de 4,6 kilòmetres i nou parades. La inversió de 40 milions d’euros es va fer a càrrec de fons europeus (és a dir, dels impostos dels ciutadans de les regions més riques).

El dia de la innauguració, el llavors alcalde del municipi, el socialista Antonio Souvirón, va dir que l’objectiu de l’obra era “fer ciutat” i servir de futur enllaç amb la capital provincial. Aquell mateix any 2006 es va aprovar també el nou Pla d’Ordenació Urbana, que preveia la construcció 32.000 nous habitatges en els següents 15 anys.

Les previsions d’usuaris que es van fer eren de 1,2 milions de passatgers, una xifra força optimista si es té en compte que tots els autobusos urbans, més els que connecten la ciutat amb els pobles del voltant, només arribaven a 900.000. Per si fos poc en una quarta part del recorregut no hi havia habitatges al voltant. El resultat és que el 2011 només van agafar-lo 676.000 usuaris (font).

A més el bitllet del tramvia costava 1,3 euros, però els costos reals pujaven fins a 1,8 euros per passatger, i el contracte que va signar l’ajuntament amb la concessionària indicava que el primer es faria càrrec de les pèrdues. El nou govern del PP (l’excalcale socialista va ser recol·locat com a delegat provincial de turisme) es va trobar amb un dèficit d’1,2 milions d’euros anuals, en un ajuntament que ja té un deute de 110 milions (font). Resultat: després de només cinc anys i vuit mesos, el tramvia va deixar de funcionar el juny de 2012 (font). Això sí, diuen que els trens potser acabaran a Austràlia (font).

Un lloc per a tota la família? Clarament no veient que ja no existeix, però si així ho voleu encara podeu visitar la seva web.