Crisiturisme (13): el Centre de Visitants del Gironès

Monument: Centre de Visitants del Gironès
Localització: Sarrià de Ter (Girona). 4.790 habitants
Innauguració: 2011
Cost: 900.000 euros

El problema de la multiplicació de càrrecs i organismes del nostre país és que, al final, algú se’ls acaba creient.

La senyora Cristina Alsina (ERC), anterior presidenta del Consell Comarcal del Gironès, va decidir que volia fer alguna cosa per la seva comarca, un llegat que els ciutadans poguessin aprofitar, i va tenir la magnífica idea de construir una oficina comarcal de turisme.

És evident que el Gironès com a marca turística no existeix. De fet es podria posar molt en dubte la comarca mateixa, perquè ja em direu què tenen en comú Flaçà, Llagostera i Sant Martí de Llémena. Però això no va desanimar les autoritats, que van decidir portar endavant el seu pla. Van demanar un ajut Feder de 4 milions d’euros, que va ser concedit però retallat a 900.000 euros (font). Tot i això la UE aplica el cofinançament, i per tant el Consell Comarcal en va haver d’aportar la meitat. El pressupost anual es calcula en uns 170.000 euros.

Amb aquest pressupost no es podia construir cap edifici, i per tant es va haver de buscar algú que disposés d’algun espai ja existent. L’escollit fou el municipi de Sarrià de Ter, amb alcalde del mateix partit polític de la senyora Alsina, que va cedir gratuïtament l’ús d’un local de 1.081 m2 (font) situat a l’avinguda de França. El lloc és una mica estrany, perquè es tracta d’una via ràpida d’entrada de Girona i cal accedir-hi pel vial de serveis. No crea sinèrgies amb cap dels atractius turístics de la comarca ni amb l’aeroport, i a sobre el trànsit procedent de França (el principal client) minvarà molt quan s’obri la nova sortida de l’autopista de Girona Centre.

La innauguració va tenir lloc el 26 de març de 2011 (font), amb la presència de nombroses autoritats. El el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, va descriure l’equipament com a “estratègic, un centre que no només atraurà el turisme, sinó els propis ciutadans del Gironès i de totes les comarques gironines”. Tot i això les previsions de visites sembla que no s’estan complint. Es preveien uns 20.000 visitants el primer any amb un objectiu de 40.000, però el març de 2012 només hi havien passat 10.200 turistes (font).

En resum, un lloc ideal per a tota la família… però no passeu de llarg!