Patata patriòtica

Els noruecs són la gent més nacionalista que conec. Potser perquè tenen un país molt jove, però tots tenen un gran orgull patriòtic, la bandera a casa i el vestit tradicional a l’armari. Per tant no és estrany que la marca Sørlands Chips hagi tret fa poc al mercat les patates fregides Visca Noruega!

Les patates semblen ideals per menjar mentre se segueixen les competicions d’esquí de fons i s’anima els dos grans ídols nacionals: Petter Northug i Marit Bjørgen (els dos, per cert, del Trøndelag).

Però la bossa de patates té una altra sorpresa. Si la girem ens trobem això:

Una inscripció ens indica d’on provenen les patates, en aquest cas de la granja Etterdal, al municipi de Larvik (regió de Vestfold, al sud del país).

Malgrat el petroli i les transformacions socials, els noruecs tenen encara a l’imaginari col·lectiu que són un poble de pagesos i pescadors, i ho demostren entre altres coses consumint productes de la seva terra. Els supermercats ho saben, i quan arriba l’estiu posen en un lloc preferent la collita de l’any; i fins i tot McDonalds té anuncis als seus restaurants indicant que la carn que s’hi ofereix és 100% noruega. La protecció del sector primari és tan important que, entre altres coses, ha estat clau per mantenir el país fora de la UE.

Per tant aquestes patates criden Heia Norge! i de fet són del país. Gran contrast amb alguns que coneixem que criden Viva España! o Visca Catalunya! i llavors tenen lligams forts amb Suïssa…