Crisiturisme (12): la plaça de braus de Xàtiva

Monument: Reforma de la plaça de braus de Xàtiva
Localització: Xàtiva (València). 29.469 habitants
Innauguració: 2006 (primera fase)
Cost: 14 milions d’euros

Els toros són aquesta simpàtica tradició que consisteix en torturar i matar un animal en públic, i que molts defensen per ser el símbol de certes essències pàtries. A banda de donar un enorme prestigi a Espanya en tot el món civilitzat, els toros tenen l’afegit que s’han de celebrar en unes instal·lacions acondicionades, i això sempre anima el necessitat sector de la construcció.

Fa uns deu anys l’ajuntament de Xàtiva va decidir que calia reformar la seva plaça de braus. L’alcalde del municipi des de 1995 és el senyor Alfons Rus Terol (PP), també president de la Diputació de València des de 2007 i diputat a les Corts Valencianes aquesta darrera legislatura. Un home ocupat, vaja. El senyor Rus té però aquella gràcia natural de molts polítics: a la innauguració d’un poliesportiu no adaptat pels discapacitats va suggerir que aquests hi accedissin “amb cordes” (font), i a la darrera campanya electoral “prometre” un Ferrari als seus votants (font). A més és un defensor del seu país. Quan Escola Valenciana va protestar per la política lingüística del govern valencià, Rus va anomenar “gilipollas” a “aquells que diuen aleshores y gairebé” i va dir que calia “rematar-los”. No cal dir que va ser absolt del delicte d’injúries (font), perquè si una cosa entén la justícia espanyola és el sentit de l’humor.

L’ajuntament va adjudicar les obres a l’empresa Llanera SA per 5,4 milions d’euros. En el moment de fer-ho algú va oblidar que l’edifici era Bé d’Interès Cultural i calia l’informe de la Direcció General de Patrimoni, informe que es va demanar amb les obres començades. Resultat: 4 milions d’euros de sobrecost (font). El projecte incloïa també una coberta per protegir la plaça de l’abundant pluja valenciana i que encara no s’ha construït. Això sembla que farà pujar el pressupost total fins els 14 milions d’euros (font), al marge de donar-li encara més l’aparença de nau espacial.

L’alcalde Rus va innagurar la primera fase de la plaça l’agost de 2006, i va dir que “ara omplirem la plaça amb tots els espectacles que hi portarem, que seran de primer nivell mundial” (font). I així ha estat. Per exemple el 8 de juny de 2007 el PP hi va organitzar un gran míting per celebrar la victòria a les municipals d’aquell any, amb Rajoy, Camps, Barberá, etcètera. L’alcalde va cedir la plaça generosament, perquè no consta que el PP pagués ni un euro pel seu ús (font).

Tot i això el convidat més important que ha tingut la plaça ha estat el famós toro Ratón, conegut pel seu caràcter. Portar-lo va costar 10.000 euros a l’ajuntament, però no va decebre: va matar d’una cornada un jove d’Algemesí de 29 anys (font).

En resum, un destí turístic ideal per a tota la família… quan no hi ha braus, és clar.