A Noruega, cal apujar els impostos?

El passat 4 de gener el telenotícies de la cadena pública noruega (NRK) va emetre una peça sobre els impostos que es paguen a Noruega. Segons diversos estudis, l’evolució demogràfica i de les polítiques socials portarà aviat a una decisió inevitable: o s’apugen els impostos o es retalla una mica l’estat del benestar.

Actualment a Noruega es recapta en impostos (segons dades d’Eurostat recollides per El País) un 42,8% del PIB, una xifra inferior a països com Dinamarca (48,6%), Bèlgica (46,7%) o França (45,9%) i idèntica a Itàlia, i molt superior a l’espanyola (32,4%). Això no vol dir que els residents a Noruega paguem més impostos que els espanyols que també en paguen, tot el contrari. Com que aquí no existeix una gran classe alta que evadeix per sistema, i una immensa classe baixa que no paga impostos directes pels seus baixos ingressos, les càrregues fiscals estan molt més ben repartides.

El reportatge de NRK comença amb una mestra d’anglès en una escola primària, i la següent reflexió: volem mestres motivats i competents, volem menys alumnes per classe, i en general volem un estat del benestar creixent; però alhora paguem massa pocs impostos per sostenir tot això. Els investigadors adverteixen que caldrà engegar aquest debat ben aviat, i el cap del sindicat majoritari del sector públic exigeix que es faci abans de les eleccions generals que se celebraran enguany. Els polítics, precisament per això, s’hi resisteixen.

Més impostos i més estat del benestar, o menys impostos i privatització d’una part dels serveis? A Suècia es va optar per la segona opció, però veurem què passarà a Noruega, amb uns governs necessàriament de coalició i que rarament són reelegits. Caldran per tant polítiques de consens àmplies.

S’esculli una opció o una altra, és un luxe viure en un país on es dóna per descomptat que els impostos van a parar als serveis públics. No cal que faci cap comparació amb Espanya, no?