Crisiturisme (10): El Teatre Auditori de la Vila Joiosa

Monument: Teatre Auditori de La Vila Joiosa
Localització: La Vila Joiosa (Alacant). 32.733 habitants
Innauguració: 2008
Cost: 12 milions d’euros

Una llei divina diu que tot municipi necessita un polígon industrial, una piscina, un poliesportiu i un auditori. De fet el més important és l’auditori, perquè no tenir-ne és de pobres.

Dit i fet, José Miguel Llorca Senabre, exalcalde de La Vila Joiosa pel PP, va decidir que el seu poble no podia ser menys que els seus veïns, i va impulsar la creació d’un teatre auditori de més de 800 localitats amb un pressupost de 9 milions d’euros, que amb els sobrecostos van pujar fins a 12. Les obres es van enllestir just a temps per tal que l’edifici fos innaugurat en plena campanya de les eleccions municipals de 2007, tot i que incomprensiblement la Junta Electoral ho va prohibir (font).

L’Auditori és obra dels arquitectes Jose M. Torres Nadal i Antonio Marquerie Tamayo, que en aquesta web ens expliquen les bases teòriques del seu disseny. Recomano moltíssim llegir-la a tots aquells interessats en el llenguatge arquitectònic, perquè conté perles com: “La importancia del proyecto de la Vila Joiosa es su capacidad para construirse como un proyecto público generador de espacio público”. O bé: “Es un lugar que genera una sombra, que proyecta un círculo de sombra tanto en planta como en sección. En planta porque esa sombra construye un ámbito previo que a la vez separa y une al proyecto con la ciudad. En alzado, porque esa sombra se interpone como una capa construida que corta el volumen principal y le da una escala menor más urbana”. Amb frases així no és d’estranyar que l’edifici fos inclòs en una exposició del MoMa sobre “nova arquitectura espanyola” (font).

Injustícies de la vida, l’alcalde José Miguel Llorca va haver de dimitir el mateix 2007, pocs dies després de ser reelegit, quan es va saber que portava anys exercint de metge sense tenir cap titulació oficial (font).

Pel què fa a l’auditori, la seva activitat és més aviat escassa: actuacions dels grups de dansa local, algun musical importat, etcètera. Un jutjat va anul·lar la venda de dos solars públics per pagar les obres, o sigui que encara costarà més diners al municipi; i per si fos poc, l’edifici es va haver de clausurar per les abundants goteres (font), que podien provocar problemes de seguretat.

En fi, un destí turístic ideal per a tota la família.