Les dades fiscals dels noruecs, en línia

Com passa cada any, i seguint el mandat del Parlament, divendres passat es van fer públiques les dades fiscals de 2011 de tots els majors d’edat residents a Noruega. Entrant a la web d’Hisenda es pot consultar la informació de què va guanyar l’any passat (inntekt), quants diners té (formue), i quants impostos va pagar (skatt) el primer ministre, el teu veí de dalt o el secretari municipal del teu poble. A més es poden fer cerques per municipis, codis postals, etcètera.

El dissabte els diaris anaven plens amb dossiers especials sobre el tema, i llistes amb els més rics del país, allò que cobren els famosos, etcètera. Aquí teniu algunes de les dades més curioses:

  • El més ric de noruega per quart any consecutiu és Johan Henrik Andresen, que té uns 1.500 milions d’euros. Andresen és propietari d’una companyia d’inversions que té l’origen en una fàbrica de tabacs muntada al segle XIX. La primera dona de la llista es troba a la posició vuitena.
  • Aproximadament una desena part dels noruecs té més d’un milió de corones (uns 134.000 euros). El municipi amb més percentatge de milionaris és Bærum, prop d’Oslo, amb un 20% de la població per sobre d’aquesta quantitat.
  • Tot i que la parella reial, el príncep hereu i la seva dona queden exclosos del procés, sí podem consultar les dades de l’altra filla dels reis, la princesa Marta Lluïsa i el seu Marit Ari Behn. Ella no va tenir cap ingrés i ell s’ha quedat a zero de patrimoni, potser per la hipoteca de la seva nova casa a Londres, on han anat a viure.
  • El primer ministre Jens Stoltenberg va cobrar uns 187.000 euros l’any passat. En canvi el president de Statoil, la companyia petrolífera estatal, 1,70 milions. Els dos van pagar 82.000 i 769.000 euros en l’impost de la renda respectivament.
  • Durant anys el més ric de Trondheim i de tot el centre de Noruega havia estat Odd Reitan, amo dels supermercats Rema 1000 i d’un conglomerat d’empreses immobiliàries. Enguany però ha estat superat per un noi de 19 anys que el juny passat encara anava a l’institut: l’hereu de l’imperi de piscifactories Salma, a qui els pares han transferit part de la fortuna.
  • En canvi els que més han guanyat a Trondheim, més de 7 milions de corones el 2011, són els dos directius d’una empresa tecnològica incorporada a la nord-americana Atmel, i que es dedica a desenvolupar microxips i pantalles tàctils.
  • L’escriptor que més ingressos va tenir va ser Jo Nesbø, conegut per la seva sèrie del detectiu Harry Hole, i que va guanyar més de 3 milions. El segueixen Frode Øverli, dibuixant del còmic Pondus, i dues altres autores de novel·la negra, Anne Holt i Karin Fossum.

I finalment, qui és el noruec que paga més impostos de tot el país? És un senyor de 89 anys de nom Olav Thon i professió promotor immobiliari, i que entre l’impost de la renda i el del patrimoni va pagar uns 19 milions d’euros. És tant important la seva aportació a les finances del seu petit municipi, que l’alcalde el truca cada any abans de fer el pressupost per veure com li ha anat. Thon, però, diu que paga els seus impostos amb alegria.