No us informem pel vostre bé

Les declaracions de Jaime Mayor Oreja atacant el tractament mediàtic de les protestes contra el govern espanyol (font), i la seva defensa d’un major control informatiu d’aquests temes, ha provocat una allau de crítiques (justificades) des dels sectors progressistes. Com pot ser que per un interès ideològic es limiti el dret a la informació? Tot i això el veterà polític del PP s’ha limitat a mencionar una pràctica que fa anys que es du a terme.

Hi ha molts motius pels quals un mitjà de comunicació pot decidir no donar una notícia. Pot ser per connivència política: quan hi ha una notícia dolenta per a CiU, a la web de La Vanguardia hi trobareu abans el desmentit que la notícia mateixa. El mateix per El Periódico amb el PSC, etcètera. O bé interessos econòmics o empresarials, sigui per via dels grans grups mediàtics o dels ingressos de publicitat.

Però el motiu més pervers, i un clàssic a la falsa democràcia espanyola, és aquell de “no us informem pel vostre bé”. Per no crear alarma social, per no exaltar les multituds o perquè informant la gent les coses anirien pitjor. En realitat és un mètode de control social on es tracta el ciutadà com si fos un nen, incapaç de pensar lliurement i per tant necessitat d’un guia superior que li digui què pot pensar i què no.

Un exemple clar són els suïcidis, un dels tabús més grans que romanen a l’espai mediàtic espanyol. No se’n parla, no es tracta a les seccions de medicina, no es treuen a la llum els estudis que fan les universitats, etcètera. No és només la tradició catòlica, sinó la sensació que hi pot haver un efecte crida, i això que els psicòlegs consideren que parlar-ne és un pas important. O bé es tracta d’una qüestió d’imatge del país?

I un altre exemple ben recent. El mes passat hi va haver a tot el món manifestacions de fidels musulmans en contra dels EUA i de França pel misteriós vídeo que criticava Mahoma i per les caricatures del setmanari Charlie Hebdo. A Barcelona també n’hi va haver una, que va aplegar 800 ciutadans d’origen pakistanès (liderats pels mateixos responsables de la querella recent contra El Jueves) amb una pancarta certament espectacular:

La notícia va sortir a l’e-notícies (font), però per més que l’he buscada a La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui i l’Ara, no l’he trobada.

Molts progressistes em direu que la immigració és un tema molt delicat que es pot convertir en un vesper, que no s’ha d’alimentar el racisme, que cal fer una feina silenciosa d’integració, etcètera, i que de fet aquesta manifestació no és tan important. Potser sigui cert. Però em temo que llavors s’està fent un discurs idèntic, tot i que des de l’altra riba, al de Jaime Mayor Oreja.