Crisiturisme (8): Las Moscas

Monument: Grupo escultórico de Puerta Castillo
Localització: León. 132.744 habitants
Innauguració: 2011
Cost: 800.000 euros

No hi ha cap dubte, l’Ajuntament de Girona ha badat. Malgrat que la mosca és el nostre animal simbòlic, el tòtem que ens ha salvat de les incursions franceses i que ha inspirat premis i souvenirs, la ciutat de Lleó ens ha passat la mà per la cara i fa poc ha innaugurat un conjunt escultòric que honora aquest insecte.

Es tracta d’una obra de l’escultor Eduardo Arroyo (Madrid, 1937). Malgrat que tothom la coneix com “Las Moscas”, per ser-ne aquestes l’element principal, en realitat està formada per diversos elements escultòrics. El procés fins a tenir l’obra acabada va durar més de deu anys, temps en què hi va haver problemes legals, conflictes polítics, discussions veïnals i un canvi urbanístic. La primera escultura del conjunt, que representa el déu Èol, es va instal·lar l’últim dia d’una campanya electoral i va provocar tanta polèmica que el mateix artista va declarar “por mí que las tiren al Bernesga y así tendremos el primer museo acuático del mundo” (font).

Finalment l’abril de 2011 es va completar el conjunt amb la col·locació d’una enorme mosca a la paret d’una església, diverses mosques més petites a l’arc de la muralla romana i, com a element més espectacular, un unicorn, en realitat una roca de 700 kg amb banya incorporada i sostinguda per una grua fixa (font).

Lamentablement el món és ple de ressentits que no saben apreciar l’art, i les crítiques van arribar de seguida. Molts veïns no veuen clar això de passar per sota la roca, malgrat que els tècnics han dit que “no la tomba ni el terratrèmol del Japó”. Però el principal moviment contrari ha vingut d’Ecologistas en Acción, que va promoure una recollida de signatures i ha posat una denúncia al jutjat. Els motius són principalment dos: que malgrat ser adjudicada a dit, les estàtues han costat més de 800.000 euros pagats per l’Ajuntament, incloent-hi 150.000 de la instal·lació. I segon, que les mosques s’han col·locat sobre elements històrics protegits, fet que està prohibit.

Per això la meva proposta és traslladar tot el conjunt a Girona, potser enganxat a la muralla, i així tenir un nou destí per a tota la família. Segur que Joan Pluma ho consideraria bona idea (i si llavors vénen els problemes legals, ja ho pagarà l’Ajuntament).