Un somriure, si us plau

Hi ha un tòpic estès entre els nord-europeus que diu que els mediterranis som molt més proclius a la festa i a l’alegria, i que ens prenem les coses amb un humor millor. Però n’hi ha prou amb passar uns dies a Noruega per veure que que és tot el contrari: aquí dalt la gent somriu molt més.

Ho podeu comprovar si aneu a un cafè i parleu amb els cambrers, i aquesta setmana ho he tornat a observar fent una cosa tan senzilla com portar caramels a l’escola el dia del meu aniversari, i que tant companys com alumnes van rebre amb somriures i exclamacions. És curiós, però els noruecs han estat capaços de mantenir una certa ingenuïtat i una capacitat de sorpresa que nosaltres vam perdre fa anys, sobretot en un ambient social. Però per què?

Quan discutim sobre l’estat del benestar, sovint pensem només en disposar de sanitat i educació gratuïtes, i d’uns serveis socials suficients. Gran error, perquè com el seu nom indica, el principal objectiu d’aquest model social és assegurar la dignitat de les persones.

Dignitat pels treballadors, que a qui s’assegura un sou digne amb independència del tipus de feina i una gran protecció davant de possibles abusos; per les mares i els pares, que poden conciliar la vida familiar i laboral; pels menors, que reben una bona formació al marge del seu origen social; pels jubilats, que poden tenir una vida plàcida i segura.

A Catalunya l’enveja, la mesquinesa i l’agror d’estómac sempre hi han estat presents, i ara tot això s’ha agreujat amb la crisi. Patir per arribar a final de mes, pel futur dels fills, per la pensió que et quedarà, són ingredients que porten gairebé sempre cap a l’amargor. En canvi participar d’una societat del benestar que t’assegura una existència digna és el primer pas cap a una vida més plena.

Els noruecs en gaudeixen, i per això somriuen.

4 comentaris

 1. Ostres noi, no se pas amb quina gent et feies per aquí, pero a mi, a Catalunya i per Espanya, els cambrers em somriuen sovint. I una vegada que vaig portar magdalenes on feia pràctiques tothom m’ho va agrair. Va ser tota una festa!

  Ah! I de petita quan portava caramels a l’escola (aquelles bossetes de cel•lofana amb 3-4 xuxeries on no faltava el “súgus”, un “palote” i una “piruleta” he, he, he) tothom estava la mar de content. No ho havies fet, tu?

  A Girona, en segons quins ambients, la gent és molt tancada, però això no és pas definitori del caràcter de tota una societat. Segur que a Noruega també hi ha mal educats i antipàtics. De fet, tenen un índex altíssim de casos de maltractes a la llar, per no parlar de l’alcoholisme… El que pots dir, i estar-ne content, és que la gent que t’envolta és molt maca.

 2. Meri, jo en canvi constato que els cambrers em serveixen els cafès amb molta més amabilitat, i que els ambients laborals són molt més relaxats. Però són generalitzacions, és clar. I per cert, merci per llegir-me!

 3. Es podrien dir moltes coses sobre qui és obert o tancat, però puc dir que comparteixo totalment el post. Hi ha molts tòpics i molts prejudicis sobre aquest tema. Jo he viscut 31 anys a Girona i no crec que siguem tancats. Ara estic vivint a Umea, al nord de Suècia, i saps que em van dir aquí?? “No vagis a Lapònia, que allà la gent és molt freda i nou diu res!!!”, quan en realitat és la regió del costat.

  Aquí potser no et pregunten cada dia com estas, però hi ha un sentiment de comunitat i es preocupen els uns dels altres, i m’agrada.

 4. No crec que l’alegria i el somriure vagin associats a la latitud. En canvi sí que hi deu tenir molt a veure les condicions que ens envolten i què n’esperem del nostre entrorn. Quan sabem aprofitar de la millor manera el que tenim i gaudir-ne, això ens permetrà ser feliços i per tant somriure. Si el que ens ocupa és obtenir constantment allò que no tenim mai hi arribarem.
  I això crec que passa tant al nord com al sud, a l’est i a l’oest,..
  Molts catalans també sabem gaudir del que tenim i sabem què volem per poder gaudir millor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s