Alegreu-vos! Perquè hi ha una cosa que funciona

La històrica manifestació de l’11 de setembre està sent analitzada en profunditat pel què fa al seu fons i a les conseqüències que tindrà, que segurament seran importants. Tot i això avui em voldria centrar en la manifestació en ella mateixa, en el fet que es produís i com es va fer, i que considero tan vital o més que el seu missatge.

Ara mateix a Catalunya no hi funciona pràcticament res. La política ha estat segrestada pel llefiscós sistema partidista i per les connivències amb els grans capitals. Els intel·lectuals estan totalment sotmesos a la menjadora, com també els mitjans de comunicació. Les elits empresarials no tenen cap consciència social, la universitat està desprestigiada, els serveis públics estan en plena decadència, i moltes de les estructures de la classe mitjana s’han desmuntat.

De sobte però es va produir la manifestació. Més d’un milió de persones va renunciar a un dia de festa, i a més dins d’un pont, per anar a fer sentir la seva veu. Al marge dels partits, dels sindicats i de l’oficialitat, una colla d’assemblees territorials van recollir diners, van mobilitzar la gent i van llogar autocars per portar-los a la capital. Altres hi van anar pel seu compte, en una riuada ciutadana inaudita. I tot i les multituds va ser una jornada lúdica i pacífica, sense ni un sol incident (amb aquella gentada!) i amb una organització perfecta. Tot i que ara ens pot semblar normal, penseu en l’enorme dificultat, tant social com logística, de tot això.

Per tant a Catalunya sí hi ha una cosa que funciona: la societat civil, i això és el millor que li pot passar a qualsevol país. I crec que aquest és el principal missatge de la manifestació, encara més que el clam per la independència. En aquest bloc us he parlat força vegades del 17 de maig, la festa nacional de Noruega, i com a les desfilades no hi participen ni els polítics ni els militars, sinó els nens de les escoles i les associacions ciutadanes. Doncs bé, la manifestació és el més semblant a la manera de fer nòrdica.

Les Espanyes sempre han funcionat de dalt cap a baix (les elits dominant el poble), mentre que la societat noruega ha estat construïda de la base cap amunt. Per un dia Catalunya va canviar la tendència, i que vigilin els nostres líders, perquè no ens costarà gens acostumar-nos-hi.

Un comentari

  1. Comparteixo la teva opinió. Cada die es posa més de manifest que el sistema democràtic partidista vessa per tots costats. No hi ha connexió entre el seus interessos i els de la majoria de la societat. Això és evident. I tot i així continuen mantenint el poder. Alguna cosa haurem de començar a canviar. Ara poder estem al començament de l’oportunitat per fer-ho. Els seny català s’ha de fer evident però amb fermesa i sense dubtes. Catalunya un nou estat d’Europa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s