Crisiturisme (7): El Centre d’Interpretació de la Cotxinilla

Monument: Centro de Interpretación y Transformación de la Cochinilla
Localització: Haría (Lanzarote). 5.203 habitants
Innauguració: 2010
Cost: 900.000 euros

La necessària proliferació de centres d’interpretació per totes les Espanyes, base de l’educació dels seus habitants, ha seguit una seqüència lògica. Si fa un temps us parlava d’instal·lacions dedicades a un peix, un crustaci i un fong, era imprescindible que algú n’obrís un amb un insecte com a protagonista.

La cotxinilla del nopal (Dactylopius coccus) és un insecte hemípter que viu sobre els cactus del gènere Opuntia, dels quals xucla la seva saba. Fins el segle XIX va ser un important producte d’exportació, perquè d’ella se n’extreu el carmí. Els pobles de Mala (al municipi d’Haría) i Guatiza, ambdós a Lanzarote, són els únics de tot l’hemisferi nord on es continua cultivant, més per afició i costum que per cap altre motiu, perquè el preu del kilo és massa baix, la feina no s’ha mecanitzat i també ha fallat la comercialització (font).

Per sort els polítics van decidir que calia ajudar el sector. I naturalment van triar l’opció espanyola clàssica quan hi ha una mancança cultural o social: construir un edifici. Gràcies a les gestions de l’exdiputat al Congrés del PP Cándido Reguera, el Ministerio de Ciencia y Tecnología va aportar 900.000 euros per a un centre que servís d’atracció turística, seu industrial i lloc de recerca.

EL senyor Reguera, també alcalde d’Arrecife, ho va afirmar que “El proyecto se enmarca en I+D+I, es decir un centro de alto valor tecnológico que podría convertir a Lanzarote en foco de referencia a la vanguardia de la investigación aplicada, el conocimiento y la innovación, abriendo tras de sí un amplio horizonte de posibilidades insospechadas para la Isla”. I va fer uns comptes molt precisos, “que hagan que los 18 euros del kilo de cochinilla recolectado se convierta en un millón de euros después de haberle puesto mucho conocimiento, mucha investigación y mucha innovación a la materia prima” (font).

Lamentablement la finalització de l’edifici no ha servit per revitalitzar el sector, enfonsat per la baixada dels preus i la competència dels productors sud-americans. Des del principi es va deixar al marge la cooperativa local, i pel que fa a l’edifici ni tan sols té llum per poder funcionar. No cal dir que no s’ha transformat ni un gram de cotxinilla en carmí. Ara el Cabildo insular busca un altre ús per a la instal·lació (font).

En resum, un destí ideal per a tota la família.